torsdag 9 juli 2009

8 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från onsdag den 8 juli i Iran.

Protester / oroligheter

1. I morgon, den 9 juli (18 Tir i Iran), är en mycket viktig dag. Det är 10-årsjubileum av ett studentuppror i Iran där många studenter dödades och tusentals misshandlades, grips och torterades.

Tusentals förväntas ta till gatorna för att fredligt demonstrera i Iran imorgon. Det kommer att vara till minnet av de som dödats av regimen, för att kampen för frihet har återupplivats och för att ännu en gång visa sitt missnöje med valfusket. Städer bekräftat att protestera kommer att ske är: Ahvaz, Arak, Adrabil, Bandar Abbas, Birjand, Bojnurd, Bushehr, Esfehan, Ghazvin, Ghom, Gorgan, Hamedan, Ilam, Kerman, Kermanshah, Khorramabad, Mashhad, Rasht, Sanandaj, Sari, Semnan, Shahrekord, Shiraz, Tabriz, Teheran, Urmieh, Yasuj, Yazd, Zahedan och Zanjan.

2. De demonstrerande har blivit uppmanade att lugnt gå runt städernas gator, samt att ha koranen och rosor i sina händer för att visa sina fredliga avsikter. Kapten Ismail Ahmadi-Moghadam, en högt uppsatt befälhavare i islamiska republikens säkerhetsstyrkor hävdade att ingen hade begärt tillstånd för att samlas och demonstrera. Rapporter tyder också på att Rafsanjanis familj planerar att närvara vid demonstrationerna.

3. Mir Hossein Mousavi släppt ett nytt uttalande och uppmanade iranierna "Att hedra och vörda de dräpta i efter valets våld genom att gå till moskéer och andra religiösa inrättningar och sörja och be för dem." Han har bett de att göra det på sen eftermiddagen. Mousavi fortsatte med att stödja demonstrationer och protester som kommer att hållas för detta ändamål. Dessutom har han deklarerat att han kommer att ansluta sig till de sörjande.

4. Nyheter spreds idag att säkerhetsstyrkorna attackera Internetcaféer i Kermanshah, det rapporterades att de kontrollerar folks mobiltelefoner och förhörde dem om vad de gjorde där. Rapporter om att Basijis börjar märka dörrar till de som ropar slagord från sina hustak folks med rött bläck på natten. Det föreslogs att Basijis skulle då gå tillbaka på morgonen och trakasserar de boende. De senaste rapporterna säger att människor frivilligt märkt sina dörrar med rött bläck för att förvirra och överväldiga Basij.


Oppositionen

5. IIPF (Islamiska iranska Deltagande Front), en reformvänliga politiska partiet med nära band till Mohammad Khatami har släppt ett nytt uttalande på iranska webbplatser och begärt ett omedelbart frisläppande av alla politiska fångar och icke-politiska fångar. Uttalandet fördömer regimens brutalitet och våld och kallar valet "en kupp mot demokratin i Iran." De bad regimen att minska förekomsten av säkerhetsstyrkorna i Teheran eftersom det "börjar se ut som en armé brigad".

6. Det har rapporterats att Hashemi Rafsanjani har ännu en gång beslutat att inte leda fredags bönen. Det har spekulerats att bakom hans beslut är att han vill förbli neutrala fram till frågor om valet är lösta. För någon dag sedan publicerade hans parti att de fann valet ogiltigt. Rafsanjani själv har inte gjort klart om han stöder detta uttalande eller inte.


Regeringen / Internationellt / Mullor

7. Mahmoud Ahmadinejad avbryter ständigt inrikes och utrikes resor. Hittills har han avbrytit hans resa till Libyen och Egypten (att närvara vid sammanträdet i den alliansfria nationerna). Han avbröt sin resa till Mashhad och nu rapporteras det att han har avbrutit sin resa till Shiraz också. Utländska dignitärer från hela världen har också ställt in sina resor till Iran bland dem finns Sultanen av Oman och presidenten av Ukraina. Regimen påstår att han inte kommer att resa utomlands tills situationen i Iran är "helt lugn."

8. Internationella medier har rapporterar att Mojtaba Khamenei, son till ayatolla Khamenei har tagit direkt kontroll över IRs milis grupp (Basij) för att kuva ”Sea of Green”. De rapporterar också att tjänstemän inom andra säkerhetsstyrkor och mäktiga mullor, inte är nöjda med situationen. Men 100% bekräftelser från våra iranska källor har ännu inte kommit.

9. En talesman för väktarrådet sa idag att ”Även om det går att överklaga till väktarrådet är klagomål mot valet helt meningslöst. Enligt honom ”är väktarrådets beslut slutgiltigt.”



Frihetsberövad / Släppta / Dödade

10. Mohammad Ali Dadkha, en framstående jurist och människorättsaktivist, greps i hans kontor idag. Amir Raeesian och Malihe Dadkhah som var i Dadkha kontor när han greps har också frihetsberövats. Mohammad Reza Yazdan-Panah från Islamiska iranska Deltagande Fronten har också gripits. Delvis bekräftade rapporter tyder på att Zhila Bani-Yaghoub och Ahmad Amavi har sats under husarrest.

11. Den iranska regeringen släppt 22 av de 25 anställda från Kalameh Tidning som hade arresterats för två veckor sedan. Tjugo medlemmar av gruppen Sörjande Mödrar som greps i förra veckan har släppts. Nio civila demonstranter har också frigivits. Högprofilerade frigivningar är: Gholamreza Zarifiyan (en minister under Khatami administration), Zainab Paighambarzadeh och Poyesh Asaanlo.

12. Ismail Ahmadi-Mogham, befälhavare för den iranska polisen, meddelade att 100 personer kommer att släppas inom de närmaste dagarna. Han hävdade att regimen har redan släppt två tredjedelar av 2.500 demonstranter som arresterats. Ungefär 500 av dem är fortfarande fängslade och kommer att åtalas inom kort.


Media Communications

13. IRGC: s (Islamiska revolutionära gardet) Javan Dagstidning fortsätter att publicera bekännelser av reformister och andra fångar som hade gripits i efter valet oro. Oberoende källor har bekräftat att fångar har torterats för att erkänna att de var "Regisserade av utländska nationer till att anstifta våld i Iran."

14. Internet hastighet har avtagit ännu mer i Iran. Telefonsamtal till Iran har också blivit väldigt svåra att genomföra på grund av regimens kontroll. Utrop av Allah o Akbar fortsätter att upprepas varje kväll och i de flesta delarna av Iran.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?


Engelska


danska

tyska


hebreiska

polska


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar