onsdag 5 augusti 2009

3-4 Augusti

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från måndagen den 3 augusti vissa nyheter är ifrån den 4 augusti.

Protester / Oroligheter

1. Demonstrationer hölls i Teheran och minst en annan stad idag. De var i protest till den officiella ceremoni där Mahmoud Ahmadinejad bekräftades som president av Ayatollah Khamenei den 2 augusti.

2. I Teheran samlades människor på Valiasr torget och Vanak torget kl 18:00 iransk tid. Människor protesterat i andra delar av staden också, Keshavarz Blvd, Kargar gatan, Azadi torget, Takhte Tavoos, Mirdamad, Enghelab torget och 7 Tir torget, liksom andra områden. demonstrationer hölls också framför IRIB: s huvudkontor och inrikesministeriet.

3. Folk marscherade fredligt på trottoarer mot Fatemi toget och Sa'aie parken. Antalet säkerhetsstyrkorna var i hundratal.

4. Sammandrabbningar bröt ut mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor ännu en gång. Polis använde tårgas och sköt varningskott i luften. Demonstranter blev återigen svårt misshandlade och minst sju kvinnor skadades. Människor svarade i vissa områden genom att bränna sopor för att neutralisera tårgasen.

5. Sammandrabbningar var huvudsakligen koncentrerade vid Vanak, men rapporterades också från Fatemi torget och andra delar av Teheran. Till demonstranterna anslöt sig ett mycket stort antal bilar på gatorna som tutade i stöd för demonstranterna. För första gången samlades demonstranter i södra Teheran också i området Naziabad.

6.Demonstrationerna fortsatte långt in på natten och folk var ute på gatorna enda till midnatt. För att skingra demonstranter var stads belysning var avstängd i vissa delar av Tehran för att tvinga folk att gå hem. Sharif och Tarasht tunnelbanestationer var avstängda för att hindra flödet av människor in och ut till centrala Teheran. Människor öppnade sina hus dörrar för demonstranter som jagades av Basijis på motorcyklar.

7. Inga reformistiska ledare var närvarande under protester i Teheran. Det rapportedes från MSM och iranska hemsidor att Mahdi Karroubi hade passerat genom en av demonstrationerna med sin bil och sedan medverkade direkt i demonstrationerna, men detta påstående förnekades av Karroubi.

8. Antalet demonstranter är svåra att bekräfta. Från bilder och från minst en känd källa verkar det som någonstans mellan 2,000 till 5,000 människor var samlade på Vanaktorget, men totalt sett över hela staden var antalet närmare 10.000.

9. Det var demonstrationer i Shiraz också. Demonstranter blev misshandlade av säkerhetsstyrkor och det resulterade i 15 skadade och 3 dödsfall. Detta har bekräftats.


Kommande internationella protester

10. En blixt demonstration är organiserade i Toronto på Dundas Square på lördag mellan klockan 8 till 12 på eftermiddagen. För mer information:
Login | Facebook
eller
Toronto - Saturday Aug.8 Flashmob freeze

11. En protest hålls idag i Atlanta i USA på Lenox Square i hörnet av Lenox och Peachtree mellan klockan 18.00 och 21.00.
Mer information finns på: People4Iran | Raising Awareness About The People of Iran


12. 5 augusti demonstreras det mot Ahmadinejads invigningen i London, framför den iranska ambassaden från 18:00 till 21:00.

13. Fler demonstrationer hålls i Tyskland.
För tid, plats och information:
Julia's Blog: Protests and rallies in Germany (subject to change w/o notice)


Oppositionen


14. De reformvänliga organisationen Mojahedin för den islamiska revolutionen idag släppte ett press medelande och varnade om att Iran var på randen till kaos. Deras pressmeddelande var främst riktad mot rättegången mot reformisterna den 1 augusti. Organisationen kallade rättegången en "show" och olagligt på alla punkter.

15. Föreningen Qoms stipendiater och forskare släppte också ett uttalande idag ock kallade rättegången en "show". Press meddelandet kallade rättegången olaglig och ännu ett misstag av regeringen. Det uppmanade regeringen återigen att ta hänsyn till medborgarnas krav och sluta förtrycka fredliga demonstranter och deras anhängare.

16. Ayatollah Mohaghegh-Damad har skickat ett öppet brev till Shahroudi och hårt kritiserat lagligheten av rättegången mot reformisterna. Han kallade rättegången "en ökända skamfläck på islamisk rättslära". Han kallade det direkt olagligt.

17. 86 fakulteten medlemmar Tehran Universitet skickade ett brev till Shahroudi idag och krävde frisläppandet av Eng. Khodayari.

18. Föreningen stridande mullor har också släppt ett pressmeddelande idag som sa att rättegången mot reformisterna var en iscensatt teater. Uttalandet sa att regeringen försöker avleda människors uppmärksamhet från regeringens omänskliga behandling av sina medborgare.


Regimen / Internationellt

19. Mohsen Rezaie s talesman i dag berättade Al-Alam TV som Rezaie s närvaro var bara en visa respekt för ledaren. Han menade att Rezaie förbehöll sig rätten att protestera valet och kritisera det.

20. Ahmad Khatami dag kritiserade användningen av Allah o Akbar som protesterande.

21. The King of Oman ligger på ett statsbesök i Iran. Han var en av de första cheferna för en stat som gratulerade Ahmadinejad för hans historiska val som Irans president.

22. Enligt rapporter, tyska förbundskanslern Angela Merkel inte kommer att gratulera Ahmadinejad för hans val som Irans president.


Frihetsberövad / Released / Stupad

23. Delvis bekräftade rapporter säger att chefen för Teherans största oljeraffinaderi har gripits. Han anses vara nära Mousavi.

24. IRIB har rapporterat att tre amerikanska hikers har gripits och anklagas för att arbeta för CIA. De förhörs just nu och vart de hålls är okänt.

25. Saeed Hajjarian's bekännelse kommer att visas inom kort på IRIB.

26. Talesman för den parlamentariska kommissionens om tillståndet av fångarna från den senaste tidens protester, Kazem Jalali, sade idag att deras rapport har överlämnats till regeringen. Han sa även att han skulle avgå från sin position.

27. Den biträdande åklagaren i Teheran sa idag att reformisterna som hade rättegång den 1 augusti kommer att tillåtas att ha advokater i nästa sammanträde i domstol på torsdagen.

28. En grupp familjer till reformisterna som ställdes inför rätta den 1 augusti har släppt ett uttalande ock kallade rättegången en bluff. Förklaringen till att rättegången är ett uttryck för den fullständiga utmattning av dem som iscensatt den. De ifrågasatt lagligheten av rättegången och sa att den "saknade den mest grundläggande juridiska legitimiteten".


Media

29. Etemaade Melli, en tidning som tillhör Mahdi Karroubi parti med samma namn, har blivit varnade av regeringen för att tona ner sin kritik av regeringen. Regeringen har också varnat Etemaade Melli att sluta ifrågasätta legitimiteten i valet i sina intervjuer. Etemaade Melli har inte publicerats flera dagar under de senaste veckorna eftersom regeringen inte ansåg det lämpligt material för publicering.Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar