onsdag 5 augusti 2009

25 Juli

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från lördagen den 25 juli.

Protester / Oroligheter

1. Den mest utbredda demonstrationen i mänsklighetens historia hölls idag till stöd för iranska rättigheter. (Inte i antal, utan i antal platser det hölls.) Tusentals människor deltog i mer än 100 städer över hela världen. Eftersom ord inte kan beskriva denna händelse är du välkommen att se ett bildspel från evenemanget:
United4Iran's Photostream

För den jätte långa gröna protest listan i Paris, klicka här:
YouTube - Green Scroll in Paris - Ey Iran - Paris, Mur de la Paix, 25 Juillet 2009


Ett Grönt brief gruppmedlem rapporter att under Green Day konserten i New York, har bilder av Irans Green Movement vistats vid upprepade tillfällen i bakgrunden. Här är en länk:
Solidarity for Iran during Green Day Concert Pocket Diplomat

2. Det demonstrerades i Dubai, men de fick inte tillstånd från UAE staten. Demonstrationer hölls ändå och polisen ingrep och avbröt demonstrationerna. Det har delvis bekräftat att åtminstone en demonstrant blev gripen.

3. Hundratals iranier samlades i Vanak och Azadi torget och många andra delar av Teheran idag. Demonstranter skanderade anti-regim slagord och bad om frigivandet av fängslade demonstranter. Det var några som serverade de med grön läsk. Demonstranter attackerades av civilklädda och anti-kravallpolis och många blev allvarligt misshandlad och några blev gripna. Anhöriga till fängslade demonstranter samlades framför Evin fängelset igen.

4. Mousavi lägret har enligt uppgift begärt av regeringen att få tillstånd att utföra en sorg ceremoni för de dödade demonstranterna på torsdag samma dag sammanfaller med den 40e dagen sen Neda dödades. (40 dagen är den viktigaste dagen för muslimer)

5. Folk har nu börjat skriva Ahmadinejad namn på soppåsar.


Oppositionen

6. IRs PressTV rapporterar: "En domstol i Teheran har funnit Irans minister för industri och gruvor Ali-Akbar Mehrabian skyldig till bedrägeri efter att han registrerat någon annans uppfinning i sitt eget namn.
Domen kom efter att målsägaren Farzad Salimi lämnat in en anmälan mot tidigare kommun tjänstemännen Mehrabian och Mousa Mazloum över oärlig registrering av en uppfinning som kallas "Safe Room for Jordbävningar" i deras namn.

7. Ayatollah Mousavi Ardabeli har publicerat ett annat uttalande där han ber regimen att frige alla fångar som inte har brutit mot lagen. Han hävdade att regimen skulle förlora folkets förtroende på grund av kvarhållandena.

8. Ayatollah Ali Mohammad Dastegheyb har tillkännagivet ett uttalande som fördömer en skrivelse som släpps i namn av medlemmar i expertrådet som kritiserar Rafsanjani. Han bad dem att omedelbart avsäga sig från brevet och be om ursäkt till Rafsanjani.

9. Ayatollah Zanjani har enligt uppgift utfärdat en fatwa där han kräver en bojkott av Ahmadinejads invigningen.

10. Ledarna för de reformvänliga lägeret har skrivit ett brev till stor ayatollorna i Iran att bryta sin tystnad över valet och efter valets händelser. Mousavi, Khatami och Karroubi är huvudsakliga undertecknare och de bad ayatollorna att stoppa regeringen från att bryta mot lagen och begå övergrepp mot befolkningen i Iran.

11. I ett separat uttalande som släpptes idag, har Karroubi fördömt den utbredda misshandeln av kvinnor under protesterna. Han anklagade säkerhetsstyrkorna för särskilt riktade sig mot kvinnor. Senare under ett möte med medlemmar av hans parti sa han att de behövde bli tuffare mot den försämrade situationen.

12. Det har bekräftats att även om Ayatollah Vaez Tabasi den mest framstående mullan i Mashhad, inte hälsade eller träffade Ahmadinejad under hans besök i staden, han hade kommit till flygplatsen för att ta emot Rafsanjani när han besökte staden i förra veckan.

13. Mohammad Reza Naseri Shohan,en högt uppsatt medlem av Etemaade Melli partiet i Ilam provinsen har kallats att inställa sig i domstol av rättsväsendet.


Regimen / Internationellt

14. Efter Mashaie utnämning till Ahmadinejads vice president återkallats, har Mashaie nu utsetts till Ahmadinejads stabschef och rådgivare.

15. Även om det tidigare har rapporterats att ministrarna för underrättelsetjänsten, hälsa, arbete och kultur har alla fått sparken, vi kan bara bekräfta avskedningen av ministern för underrättelsetjänsten Mohseni Ejaie vid den här punkten. Rapporter tyder på att han kan ha blivit avskedade på grund av att han var emot att fångars bekännelser sänds på IRIB.

16. Delvis bekräftade rapporter tyder också på att befälhavaren av Basij, Hossein Taleb kommer att utses som Ejaies aersättare i Ahmadinejads nya regering. Taleb har anklagats för att vara hjärnan bakom tortyren av fångar för att få erkännanden från dem.

17. Sayed Ali Jafari, kommendören av IRG har återigen anklagas reformivrare för att försöka göra en sammetsrevolutionen. Han hävdade att det största hottet mot stabiliteten i Iran kommer från element inom landet.


Frihetsberövad / Frigivna / Dödade

18. Mohsen Rohul-Aminis far sa idag att Mohsen hade dött efter att ha blivit torterats överdrivet. Enligt Mohsens far var hans käke bruten och hade blödningar i flera dagar, han hade utvecklat hjärnhinneinflammation och dog som följd.

19. Amir Javadifar en demonstrant som satt fängslad har avlidit i Evin fängelset. Det kan inte bekräftas om han dött under tortyr. Familjen har blivit ombedd att hämta hans kropp på söndag. Han var 24 och en elev i Qazvins Azad universitet. Det har rapporterats men inte bekräftats att en annan fånge Mojtaba Samenezhad har dött under tortyr i Evin.

20. Fängelserna i Iran har blivit en grogrund för smittsamma sjukdomar medans antalet fångar ökar. Hälsoministeriet har rapporterats under de senaste dagarna har minst 2000 vaccin skickats till fängelser i hela Iran. Minst två fångar har hittills dött av hjärnhinneinflammation när de varit fängslade. Familjer av demonstranter som har dött eller allvarligt skadats efter tortyr vid Evinfängelset endast beviljats vårdnaden av sina nära och kära eller få deras organ om de lovar att inte lämna in ett klagomål mot fängelset.

21. Ett antal intellektuella inklusive Fariborz Rayis Dana arresterades eftersom de deltagit i en samling för att hedra årsdagen av den iranska poeten Ahmad Shamloo födelse.

22. Personalen i Evin fängelset meddelade familjer som letar efter sina anhöriga att namnen på de personer de söker information om inte är i fängelsets databas.

23. Vi hade enligt uppgift tidigare att vissa fångar som hålls i tillfälliga frihetsberövande center som brukade fungera som en drog rehabiliteringscenter. Rapporter tyder nu på att djupa hål har gjorts i marken innanför byggnadens huvudsakliga gård och fångar sänks och hålls i dessa hål i dagar utan mat eller vatten.

24. Fängslad reformisten Saeed Hajjarian är enligt uppgift väldigt sjuk. Det har rapporterats att han lider av någon form av infektion.

25. Fängslade journalister, Masood Bastani och Mahsa Amrabadi fick träffa varandra en kort stund i dag. Mahsa är hög gravid.* Jag ber om ursäkt för den sena Green Brief:en. Mitt engagemang i denna fråga har inte och kommer inte att förändras. Men jag har bestämt mig för att ta en paus och tillbringa lite tid med vänner.


Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar