fredag 24 juli 2009

23 Juli

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från tordagen den 23 juli.

Protester / Oroligheter

1. Dussintals armenier-iranier och iranier demonstrerade framför Caspian Airlines kontor i Teheran idag. En journalist som bevakade protesterna greps, men senare friges. De demonstrerande krävde att få veta varför Caspian airline flygplanet från Teheran till Yerevan, Armenien kraschade, planet kraschade nära Qazvin för mer än en vecka sedan. Säkerhetsstyrkorna skingrade de demonstranterna. Islamiska republikens tjänstemän har sagt att det kommer att ta ytterligare 2 månader att slutföra sin utredning.

2. Hungerstrejk framför FN-byggnaden i New York fortsatte idag, trots hällande regn. Protesterande sjöng sånger från revolutionen från 1979 och krävde att iranska folkets rättigheter skyddas. Protesterande deklarerade sitt motstånd mot alla militära aktioner mot Iran.
Se bilder här: onlymehdi, People singing so many ppl even in the rain

3. Medborgarna i Teheran har planerat en protest som ska hållas på lördag den 25 juli. Detaljerna av den planerade demonstrationen kommer att lämnas efter det har framkommit. Folk fortsatte att sjunga "Allah-o-Akbar" igår kväll i Teheran. Andra vandrade på gatorna och skrek "Död åt diktatorn" och "Allah-o-Akbar".


Oppositionen

4. Ett uttalande av Mousavi idag: "Vi kommer inte att sluta förrän de sista fångarna har släppts av regeringen." Mousavi hustru Zahra Rahnavard, fast att "Regeringen kan fabricera så många lögner som den vill, men människor Iran kommer aldrig att tro på anklagelserna mot min fängslade bror. "Hon sa också:" Min bror är bara en bland många andra iranska bröder och systrar som har fängslats, det är därför jag inte har uppget hans namn till media”. Slutligen uppgav hon att hon kommer att kämpa för hennes brors frihet.

5. Hossein Khomeini, ett barnbarn till Ayatollah Khomeini har vid en intervju med BBC sagt att en islamisk regering inte hae någon rättslig grund i islam, såvida inte profeten eller något av de 12 imamer ledde den. Därmed gav han en antydan att den nuvarande regimen inte hade någon rättslig grund i islam.
Han sa att den nuvarande konstitutionen och regeringen inte kan ändras så länge som en tjänst för en andlig ledare som landets högsta ledare fanns, och sa också att andligt ledarskap är profetens och de 12 imamerna roll.11 av Imamerna är döda och en tros vara gömd i mer än ett årtusende. Han fördömde regimens dödandet av fredliga demonstranter och de urskillningslösa arresteringarna.


Regimen / Internationellt

6. Det har bekräftats att Mohammad Yazdi, sekreterare i expertrådet har skrivit ett brev som fördömer Rafsanjani predikan i fredagensbönen. Yazdi har bett honom att återkalla hans hållning. Även om brevet skickades ut av expertrådet, rapporter säger att endast en fjärdedel av ledamöterna hade undertecknat det.

7. IRIB har publicerat Ahmadinejad lista över de nya regerings anställda. Förteckningen omfattar följande:

1: Asfandyar Rahim Mashaie som 1:a Vice President
2: Mehrdad Bazrpash som direktör för Nationella ungdomsföreningen
3: Parvez Davoodi som 1:a rådgivare till president
4: Sayed Mojtaba Samareh Hashemi som 1:a assistent till presidenten
5: Ali Akbar Salehi som direktör för nationella atomenergiorganet
6: Mohammad Javad Hajali Akbari som presidentens rådgivare för ungdomsfrågor
7: Masood Zaribafan som direktör för martyrernas stiftelse och krigsveteranernas intressen
8: Hamid Baghaie som direktör för kontoret för kulturarv, turism och hantverk

8. Kommunikations ministern meddelade att SMS-tjänster kommer att återaktiveras i olika steg. SMS-tjänster har i huvudsak avbrytas i Iran under mer än en månad. Demonstranter ansågs använda SMS-tjänster för att samordna sina protester.

9. Ahmad Khatami en medlem i expertrådet och är ultarakonservativ,tillkännagav idag att, "Ahmadinejad kommer att visa sin lojalitet mot Khamenei genom att snabbt säga upp Mashaie från sin tjänst som vice president." Khamenei har redan visat sin uttryckliga önskan om Mashaies avlägsnande.

10. I ett uttalande som släpptes idag har Ayatollah Dastegheyb har han återigen berömt Rafsanjanis fredagsbön och uppmanade regimen att lyssna på Mousavi, Karroubi och Rezaie krav. Han manade till enighet bland iranierna. Han sa även att "Utlänningar kommer aldrig vara Irans vän, enighet bland iranier är den enda lösningen på Irans problem."

11. Å andra sidan har Ayatollah Ali Akbar Gharshi publicerat ett skriftligt uttalande som skickades till regeringstjänstemän och oppositionsledare där han kritiserade Rafsanjanis fredag predikan. Gharshi är en representant för västra Azerbajdzjan provinsen i expertrådet (som Rafsanjani leder). Hans skrev också: "Det orsakade mig mycket smärta och ångest över att se att ni inte kunde hålla er(Rafsanjani) borta från oroligheterna på gatorna." Han bad Rafsanjani sluta innan hans "prestationer och stolta historia" går till spillo.

12. Ayatollah Abolghasem Khazali har också kritiserat Rafsanjanis predikan och sa att valet var en fantastisk händelse. Han antydde att fångarna inte bör släppas eftersom de hade varit inblandade i våld. Det är värt att nämna att Ayatollah Khazali son satt fängslad för delaktighet i demonstrationerna och har nu friats mot borgen.

13. I en intervju med BBC sa Hillary Clinton; "Den interna debatten som pågår i Iran har gjort det svårt, om inte omöjligt, för dem att utöva diplomati och inte bara med oss utan alla länder. Det finns så mycket som står och väntar ".

14. Sverige som leder det roterande ordförandeskapet i EU under sex månader - har uppmanat den iranska regeringen att omedelbart frige Clotilde Reiss, en franska medborgare som har varit fängslade i Evin fängelset i veckor.


Frihetsberövad / Frigivna/ Dödade

15. Saeed Shojaiezadeh och Khosro Mousvivand studenter vid Ahvaz, Naft universitet greps igår. Pappan till en dödad demonstrant, Masood Hashemzadeh har gripits i hans hus genom civilklädda säkerhetsstyrkor. Hans hus var sökte och många objekt som tillhör Masood konfiskerades. Masood dog under protester den 21 juni på Shademan avenyn, norr om Azadi gatan.

16. Fler personer har gripits under de senaste dagarna bland annat: Ahmad Bahri - grundaren av Mahabads Månadstidning som arresterades i Mahabad, Jafar Agha-Mohammadi en aktivist från Maghan blev arresterad också. Ramin Sultankhwah, Saeed Kashani, Zafar Mogheemi, Saeed Shamsaie och Abbas Zareh-Haqeeqi greps i Gonabad.

17. Fler rapporter pekar på att saknade demonstranter, Alireza Eftekhari, faktiskt dödats under protesterna. Mohsen Rohulamini son till den tidigare chefen för Pasteur Institutet i Teheran och viktigaste rådgivaren till Mohsen Rezaie som förmodades vara i förvar, har nu också bekräftats ha dött i Evin. Fahimeh Solahshoor en annan demonstrant bekräftas ha dött på ett sjukhus efter att fått skallskador under protester den 14 juni. Slutligen Maisam Ebadi en 17 årig demonstrant har också bekräftats ha dött den 13 juni.

18. Sonen till Isa Saharkhiz, Mehdi Saharkhiz, har meddelat att hans pappa ringde hem från Evin fängelset. Enligt Mehdi hålls han i isoleringscell. Mehdi sa att hans pappa sa att han hade flera brutna revben. Han sa inte om han hade blivit torterad eller inte.

19. Delvis bekräftade rapporter säger att många fångar hålls nu i en byggnad som tidigare använts som narkotika rehabiliteringscenter i Shorabad (nära Beheshte Zahra kyrkogården i Teheran). Enligt rapporter är Evin fängelset nu full kapacitet och bara viktiga fångar hålls där. Resten av "gatudemonstranterna" har flyttat till tillfälliga häkten.

20. Det har bekräftats att Khamenei har planer på att benåda och / eller minska antalet fångar i syfte att främja försoning.

21. Mödrarna till Sohrab A'rabi och Ashkan Sohrabi åkte för att träffa Neda Agha Soltan mor idag. Många andra feminister och kvinnors rättigheter aktivister följde med de.

22. En iransk fotograf, Ali Zareh, som satt fängslad och släpptes efter 40 timmar i förvar av säkerhetsstyrkorna har publicerat en YouTube film krönika om hans arrestering, häktning och tortyr. I videon har Zareh bekräftar att två av de män som ansvarar för hans gripanden var libaneser. The Green Brief har vid flera tillfällen bekräftat att det finns utlänningar bland leden av iranska säkerhetsstyrkor. Detta är den första fasta bekräftelse. Här är en länk till video:
YouTube - Ali Zare, photographer, talks about his detention in Iran


Media

23. Ayatolla Nasser Makarem-Shirazi har idag kritiseras IRIB för att använda vad han kallade "aggressiva" och "ovänligt" språk mot oppositionen och bad om medkänsla och vänskap.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar