måndag 20 juli 2009

18 Juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från lördagen den 18 juli.

Protester / Oroligheter

1. Ett evenemang som kallas "Global Day of Action" håller på att organiseras för mänskliga rättigheter i Iran av aktivister över hela världen. Denna händelse kommer att äga rum den 25 juli över hela världen i åtminstone 50 städer. Demonstranter kommer att kräva frihet för alla iranier som gripits i demonstrationerna, liksom kräva att regimen ska upphöra med förtrycket på det iranska folket. Mer om detta här: United 4 Iran

2. Nya rapporter från gårdagens protester bekräftar förbränning av flera ryska flaggor runt Iran, ett tydligt tecken på demonstranternas upprördhet för Rysslands fortsatta stöd för den iranska regimen.

3. Ungdomar i Iran har tagit fram en ny handlingsplan för att visa sitt missnöje. Varje natt, bildar de små grupper och går runt i små gator och gränder, skriker slagord mot regimen.

Oppositionen

4. Tidningen Etemaade Melli rapporterade att informations ministern, Gholamhossein Mohseni Ejaie höll ett möte med Sayed Mohammad Khatami, regimens före detta president. Det är viktigt att notera att Ejaie är allmänt känd som "underrättelse chefen" i Iran. Det är oklart vad som diskuterades vid mötet vid denna punkt.

5. I ett uttalande som släpptes idag av Sayed Mohammad Khatami säger han att han inte kunde närvara under fredag bönen eftersom han "var i Qom i möten med framstående mullor." Från början av efter vals oroligheterna har flera ledare för oppositionen åkt till Qom och hållt möten med olika ayatoller. Många Ayatoller har gett sitt stöd till de protesterande.

6. I en intervju med ILNA (studenternas nyhetsbyrå) idag, har Emad Afroogh en konservativ iransk politiker och tidigare medlem av det islamiska republikens parlament, kritiserat regimens mediacensurs taktik. Han stöder Rafsanjanis tal och sa att Rafsanjani ord påpekade nödvändiga åtgärder som måste vidtas för att återställa lugnet i Iran. Han sade att "Iran är Kina och att regimen inte behöver oroa sig för en sammetsrevolution." Han bad regimen att åtala alla medier som har ljugit om människors behov och deras verksamhet i efter valet turbulensen.

7. Shirin Ebadi, Nobels fredspristagare och människorättsaktivist har släppt ett uttalande idag: "Om regeringen inte ändrar sig och agera rationellt, kommer protesterna att fortsätta." Ebadi uppmanade också LA County att inte bevilja ett kontrakt till Siemens på grund av sin inblandning i Irans censur.


Regimen / Internationellt

8. Ayatolla Mohammad Yazdi, en medlem i väktarrådet har starkt kritiserat Rafsanjanis fredags predikan. Han sade att "En regering legitimitet kommer inte från folket, utan genom Guds stöd." Han hävdade att Rafsanjani hade "ingen rätt" att be om frigivning av fångarna. Han påpekade att profeten Mohammed hade beordrat rivning av moskéer som byggdes av Monafiqeen (Människor som påstår sig vara muslimer, så att de kan skapa splittring i det muslimska samhället).


9. Många konservativa inklusive Ahmad Khatami samt Keyhan Daily Newspaper (som anses vara en röst för Khamenei), har kritiserat utnämningen av Rahim Mashaie som vice President i islamiska republiken. De har begärt Mahmoud Ahmadinejad att ompröva sitt beslut eftersom Mashaie var "inte passande" för positionen. Mashaie har kritiserats av konservativa i det förflutna för att han sa, "Folket i Iran var vänner med folket i Israel."

10. Rapporter pekar på att regimen har planerat att systematiskt undanröja alla "pro-Mousavi" och "anti-Ahmadinejad" professorer från det iranska universitet. De första offren för denna politik är Dr Fatimeh Rakeie och Dr Abdollah Naseri från Tehran's Az-Zahra universitet, de har tvingats avsäga sig sina ståndpunkter. Många fakultets medlemmar från Az-Zahra har anslutit sig till Mousavi rörelse nyligen. "Planen" kommer också att gälla statligt anställda i olika ministerier. Utrikesministeriet har skapat en lista med 200 namn som måste "rensas" från ministeriet.

11. Väktarrådet har publicerat en detaljerad rapport om valet och efter valets händelser som framkommit. Rapporten hävdar legitimitet och noggrannhet i valet, och konstaterar att alla klagomål mot valet undersöktes och visade sig vara grundlösa. Den detaljerade rapporten har publicerats av Parleman Nyheter som du hittar här:
پارلمان نیوز: گزارش تفصیلی شورای نگهبان پیرامون دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری منشر شد


Frihetsberövade / Frisläppta/ Dödade

12. Dr Hasan Shiekhabadi, en politisk aktivist och journalist som greps igår i Mahabad i västra Azerbajdzjan provinsen. Hossein Mousavi (Skall ej förväxlas med Mir Hossein Mousavi) och andra medlemmar av partiet Deltagande Front en greps strax innan fredagsbönen. Tre av medlemmarna har släppts, men Hossein Mousavi och många andra är fortfarande i förvar.

13. Det har nu bekräftats att en annan fängslad demonstrant, 18-årige Muhammad Kamrani har avlidit efter att ha blivit svårt torterad av regimens säkerhetsstyrkor. Enligt källor har Kamrani avlidit på torsdagen efter att ha varit häkte i över en vecka. Tydligen har han torterats så illa att "gesten" att överföra honom till ett sjukhus visade sig meningslöst. Rapporter säger att trots Kamrani aldrig återfick medvetandet efter sin förflyttning till sjukhuset, var han ändå bunden till sjukhussängen.

14. I en intervju publicerad av Javan Daily, Informations minister har konstaterat att många människor som ansvarar för drift och underhåll för Ayandeh och Jomhooriyat sajterna har gripits. Han påstod att "Dessa människor arbetar för att skada den islamiska republiken och att regimen skulle slå ner på alla människor som är involverade i försöken att skapa spänning i Iran."

15. Amnesty International har publicerat ett utlåtande med krav på omedelbar frigivning av iranska feministen, juristen och journalist Shadi Sadr, som greps i går. Säkerhetsstyrkorna har också gjort en razzia mot hennes hem och beslagtagit hennes dator, viktiga dokument och många av hennes personliga ägodelar.


Diverse

16. Teheran kommun har aviserat att man kommer att rengöra Azadi Tornet. Tornet är ett kännetecken för Teheran och byggdes 38 år sedan, Azadi Tornet ligger i Azadi torget, skådeplatsen för många av demonstrationerna. Enligt rapporter, är anledningen till att tornet ska rengöras är den överväldigande klottringen av anti-regim och pro-reform slagord över hela tornet.

17. Nokias försäljning har dykt i Iran efter som medlemmar av den gröna rörelsen har börjat en aktiv kampanj för att befria landet av företagets mobiltelefoner. Enligt källor har medlemmar organiserat en kampanj för att folk ska sluta köpa nya Nokia mobiltelefoner och kasta dem som de redan har i bruk. Liknande kampanjer sker runt om i världen av berörda individer. Rapporter från igår visar att Los Angeles County kanske inte beviljar Siemens, som är ett annat företag som är involverad tillsammans med Nokia i försäljning av övervakningsutrustning till den iranska regimen.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar