onsdag 22 juli 2009

20 Juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från måndagen den 20 juli.

Protester / Oroligheter

1. Mir Hossein Mousavi har sanktionerat de protesterandes taktik att orsaka massiva strömavbrott genom överkonsumtion av elektricitet. Regimen har likställas taktiken med sabotage, men protesterande har använt taktiken för att på ett effektivt och icke våldskrävande sätt att visa sitt missnöje.

2. Neda Aga-Soltan familj kommer att samlas vid hennes gravplats, den 40 dagen efter hennes död, det infaller 30 juli 2009 (den 40: dagen efter ett dödsfall är traditionellt det viktigaste Sorgedagen för muslimer). Familjen sa att de kommer att välkomna alla som vill delta i sorgen för Nedas bortrövning.

3. Det har uppmanats till demonstrationer imorgon för att hedra de döda demonstranter . Det har inte bekräftats om det har stöd av en oppositionsledare.

4. Italienska modedesigner, Guillermo Mariotto, bar en tröja som sa "Neda Alive" (i grönt skriftligen) under Haute Couture. Alla modeller hade ett grönt armband i solidaritet med den gröna rörelsen i Iran. Video:


5.
Ärkebiskopen Desmund Tutu en Nobels fredspristagare och sydafrikansk människorättsaktivist har meddelat att han också kommer att ansluta sig till Global Day of Action i stöd för den gröna rörelsen. Andra framstående iranska och internationella personligheter inklusive Shirin Ebadi, Jody Williams, Betty Williams, Mairead Maguire, Adolfo Perez Esquivel, Rigoberta Menchu Tum, Dariush och Simin Behbahani. Mer information om evenemanget hittar du här: http://united4iran.org/

6. Noam Chomsky - en framstående amerikansk filosof, lingvist, författare och föreläsare som är 81 år gamla har meddelat att han kommer att delta i hungerstrejk till stöd för den gröna rörelsen i New York. Hungerstrejken kommet att äga rum den 22-25 juli och kommer att omfatta många viktiga iranska och internationella siffror.


Oppositionen

7. Ett barnbarn till Ayatollah Khomeini, Sayed Hassan Khomeini har enligt uppgift lämnat landet. Rapporter tyder på att han lämnade landet efter påtryckningar från regeringen att delta i Ahmadinejads Invigningsceremoni, för att förse regeringen med välbehövlig legitimitet.

8. Mousavi hade ett möte idag med anhöriga till fångar som blivit arresterade under eftervals oroligheterna, där han gjorde flera uttalanden:

• Han meddelade att den gröna rörelsen var en fredlig rörelse, men att den var beredd att göra uppoffringar om det skulle behövas.

• Han bad regeringen att säkerställa yttrandefriheten. Han hävdade att det skulle skapa en lugn miljö i landet, det är ett mycket bättre alternativ till den nuvarande atmosfär av rädsla som skapats genom omfattande användning av säkerhetsstyrkorna.

• Han uppgav "Den Iranska nationen hade mognat och att användningen av samma taktik som användes innan 1979, inte skulle räcka för att tysta nationen" och "Nationen har återföds och kommer att försvara deras nya framsteg." Han fördömde de pågående gripanden i landet och kallade det en "nationell fråga som inte skulle lösa regimens problem."

• Han kallade det "en förolämpning mot Irans Nation som tyder på att utlänningar hade iscensatt efter valet protester i Iran." Han har också kritiserat regeringen för att försvara arresteringar av fredliga demonstranter och kallade det orättvist och grymt.

• Han sa att "ingen i det internationella samfundet tror på de framtvingade erkännandena från de politiska fångarna." Mousavi, Karoubi och Khatami har haft regelbundna möten med anhöriga till fångar under de senaste tre veckorna.

9. Anhängare av Mousavi i östra Azerbajdzjan provinsen hade ett möte under söndags natt och släppt ett uttalande till stöd för Mousavi. Hundratals framträdande medlemmar i provinsen, inklusive politiker, människorättsaktivister och universitetsprofessorer deltog i mötet.

10. Press TV citerad Mousavi när han sagt att han hade använt nästan $ 3,5 miljoner dollar till sin kampanj, "och de sa att" Mahdi Karroubi hade använt ungefär samma belopp. "

Press Tv sa i en väldigt ovanlig händelse att:

"Enligt Mousavi, har Iran behov av vad han kallade " fria medier "för att vända den ökande influensen av utländska media" som han påstår är en bieffekt av "brist på tryck friheter" och de nationella tv-stationernas "felaktiga metoder."
Rapporten anklagade också demonstranterna för att ha övergått till våld och de hävdade också att väktarrådet hade autentiserats valet efter en omfattande undersökning av klagomålen från de besegrade kandidaterna.


Regimen / Internationellt

11. Ali Motaherri - en företrädare för Teheran i Islamiska republikens parlament, kritiserade Ayatollah Yazdis uttalanden som ifrågasatte Rafsanjanis predikan i fredags. Motaherri sa, "En regimens legitimitet kan bara garanteras genom folkets stöd."

12. Khamenei uttalade sig i hårda ord idag mot "Irans Elit". Han sa, "eliten bör betrakta deras orden och handling noggrant, eftersom de står inför ett prov." Han fortsatte att säga, "Om de inte klarar provet skulle de inte bara förlora sina positioner inom systemet, de skulle också förlora sin trovärdighet och bli parior. Även om inga namn nämndes, tror de flesta att hans tal var riktat till Rafsanjani för att hans tal har skapat osäkerhet och oordning i landet enligt de konservativa. Khamenei deklarerade, "Den iranska nationen skulle hata alla som deltagit i sådana insatser." Han kallade "uppmuntran till våld den största synden."

13. Den utvalde presidenten Mahmoud Ahmadinejad kansli har bett folk som vill hjälpa landet att komma och erbjuda sina tjänster. Enligt hans kontor, söker regeringen personer att hjälpa presidentens på olika nivåer och att en kommitté kommer snart att bildas för att anställa dessa personer.


Frihetsberövad / Frigivna / Dödade

14. Delvis bekräftade rapporter från Evin fängelset säger att demonstranter blir torterad i dagar för att framtvinga bekännelser. I ett fall där alla tortyr tekniker inte gav resultat, kallade en läkare in för att undersöka fången som inte pratade och läkare sa att fången var döv och stum, efter det släpptes fången. Andra rapporter från Evin fängelset säger att en ny tortyr teknik användes där fångar hängs upp och ner i flera timmar, ibland hela dagar.

15. Mohammad Kamrani kropp lades till vila idag på Beheshte Zahra begravningsplatsen. Han var en av de demonstranter som fängslades och torterades svårt. Han överfördes till Tehrans Mehr sjukhuset medvetslös och i bojor. Han återfick aldrig medvetandet innan han gick bort i sin sjukhussäng.


16. Det är nu bekräftat att Hamid och Puran Ebrahimnezhad, som har varit häktade sedan de greps blev arresterades den 7 juli 2009. De blev enligt uppgift misshandlade medans de greps.


17. En glad nyhet är att fängslade politiska aktivisten Mehdi Khazali har blivit frigiven från Evin fängelset. I ett uttalande som släpptes idag av anhöriga till politiska fångar, har de bett regimen ännu en gång att "snabbt släppa alla fångar och stoppa det våldsamma förtrycket av befolkningen som sker genom säkerhetsstyrkorna." I deras uttalande tackade de Rafsanjani för att han tagit ställning mot fortsatt häktning av politiska fångar och fredliga demonstranter.


Media

18. En ledande iranska mulla, Hojatoleslam Seyed Mehdi Tabatabai kritiserat Ahmadinejads uttalanden om sina motståndare(Mousavi och Karoubi) efter valet, i en TV-intervju på IRIB. Han sa, "Ahmadinejad borde omedelbart kallat för en dialog med sina motståndare och istället för att förlöjliga de". Han sa också att "efter vals våldet har orsakas av fientlighet mot det uppenbara förlöjligandet." Det bör noteras att detta är en av de mycket få fall där iranska medier har tillåtit kritik att sändas mot Ahmadinejad.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar