söndag 5 juli 2009

4-5 juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)
En stor ursäkt för att inte kunnat sammanfatta briefen igår. Jag var i en annan stad och internetuppkoppling på hotellet var bara ...


Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från lördag och söndag, juli 4-5 i Iran.


Protester

1. Chefen för IRGC - en av de mpnga säkerhetsstyrkorna som används för att kväsa protesterande hävdade idag att BBC och den brittiska ambassaden var de främsta anstiftare att leda "ligisterna". Brigadgeneral Abdullah Iraki (Irak är bara ett efternamn) hävdade att regeringen inte bemöte de protesterande hårt i början, även om det skulle kunna. Bland hans många kränkande påståenden som att "bråkmakare" har dragit ut andra skadade "bråkmakare" från ambulanser och dödat de. Han hävdade också att "bråkmakare" skadade 600 IRGC officerare och att 8 officerare hade dödats i tjänst.

2. Måndagen den 6 juli klockan 17:00 iransk tid, ska familjer till fängslade i Evin-fängelset samlas framför fängelset med blommor och presenter som ett erkännande av Fars dag(Det är farsdag i Iran). Omkring 5000 anställda på Haft Tapeh Sockerrör plantaget i staden Shosh i Khuzestan provinsen har gått ut i strejk även om det sägs vara solidariska med "Sea of Green" men detta kan inte oberoende bekräftas. Även om det sägs vara i planeringsskedet, rapporteras det att regeringen har redan börjat placera ut kameror på områden i Teheran där demonstranter har samlats i stora mängder i det förflutna. Det sägs vara ett sätt att identifiera enskilda demonstranter för att arrestera de och även ett sätt att bättre samordna säkerhetsstyrkorna i samband med protester. Det är intressant att notera att Ahmadinejad har motsatt sig idén.

3. Kraftiga sandstormar har drabbat Teheran och enligt källor inom staden, i hela staden är det dålig sikt. Bekräftade rapporter säger att demonstranterna är fira att gå genom staden och skriva slagord mot regeringen på stadens väggar, med stormen som skydd.

4. Nyligen har en hel del nyheter cirkulerat om att IRGC och militären haft konflikter med varandra över hur man skall handskas med protester. Detta har inte kunnat bekräftas med tillförlitliga Twitter källor.


Oppositionen

5. Mehdi Karoubi idag meddelat att han kommer att fortsätta att kämpa trots att det verkar bli tuffare att kämpa mot regimen. Han hånade Ahmadinejad för att han beordrat en special utredning av Neda Agha-Soltan död medan många andra människor har dödats i ororligheterna. Han hävdade att regeringen hade helt förstört rykte av Basijstyrkorna genom att beordra de att agera våldsamt under protesterna. Han uppmanade regeringen att stoppa det oprovocerade dödandet av demonstranter.

7. Tillförlitliga källor har uppgett att Mir Hossein Mousavi kommer att skapa ett nytt parti för att främja sitt mål att pphäva valet. Bland de många fall av bedrägeri i valet som har hävdats från Mousavi är en av de att regimen tryck upp 20 miljoner extra röster till Ahmadinejad fördel.

8. Det är ständigt antytt att Rafsanjani arbetar frenetiskt bakom stängda dörrar för att hitta en lösning på det nuvarande dödläget. Rapporter visar att han har ökat trycket på väktarerådet och arbetar för att försvaga deras inflytande över säkerhetsstyrkorna samt den islamiska regimen. Ingenting är helt bekräftat vid det här laget, men det är tillförlitliga källorna som har rapporterat detta. Vid ett möte med anhöriga till fångarna, sa han att vad som har hänt sedan valet är en bitter erfarenhet och att iranierna ska samverka och bidra till att göra regimen stabilt.

9. Flera föräldrar till tjänstemän inom regimen och föräldrar till andra regimvänliga har avsagt sig sina barn. I det senaste fallet har Mahmoud Ahmadinejads svärsons Mahdi Khorsheedi far tagit avstånd från sin honom. Mahdi Khorsheedi far sade på lördagen att han inte längre hade en son som heter Mahdi eftersom Mahdi Khorsheedi har stött Ahmadinejad i oroligheterna efter valet.


Arresteringar, Offentliggöranden och Dödsfall

10. Isa Saharkhiz, en framträdande iransk journalist och grundare av IAPPF (iranska föreningen för skydd av pressfriheten) greps på fredagen. En reformistisk och medlem av Musharekat Partiet (IIPF), Jalal Mohammadlou greps isamband med att han var på väg till sjukhus. Två framträdande medlemmar av Musharekat part, Saeed Hajjarian och Mohsen Amin-Zadeh, båda har redan gripits och släppts tidigare under upproret har nu förts till ett IRGC sjukhus i Teheran. Enligt källor är Hajjarian i väldig dåligt skick.

11. Masood Bastani, en iransk journalist och make av fängslade iranska journalisten Mehsa Amrabadi blev fängslade vid domstolen när han sökt information om sin fru. Mahsa är gravid och har suttit fängslad i 20 dagar. Deras hus har tidigare plundrats av säkerhetsstyrkor, Masood var inte hemma då regimens säkerhetsstyrkor orsakat allvarliga skada på deras egendom.

12. Det har nu bekräftat att enda anhållna brittiska ambassad anställd är ambassadens ledande politiska analytiker kommer att åtals för att han riskerat islamiska republikens nationella säkerhet . De flesta fångar som gripits i demonstrationerna efter valet har åtalats för försök att äventyra den nationella säkerheten. 20 journalister är också i iranska fängelser. Den Grekiska-födda amerikanska journalist som arbetar för Washington Times har nu släppts av den iranska regimen. BITA Samimi Rad, en vänsteraktivist och student har frigivits från Evin fängelset.

13. Medlemmar av Sörjande mödrar (en grupp som bildades av mödrar till fängslade demonstranter för att söka frigivning av deras barn) som hade gripits i Laleh Park i förra veckan har nu frigivits. Gruppen har planerat flera sammankomster i Teheran i nästa vecka för att försöka söka frihet för deras anhöriga.

14. Hamid Maddah, som var en viktig medlem av Mousavis parti i Mashhad, avled i häkte i lördags. Han hade arresterats i Gowharshad moskén tillsammans med många andra Mousavi anhängare. Enligt källor hade han torterats väldigt svårt och sefan kunde han inte återhämta sig. Den officiella dödsattest registrerar dödsorsaken som inre blödning i huvudet.

15. Det finns rapporter om utbredd användning av tortyr och hot i Evin-fängelset mot de arresterade. De arresterade demonstranterna misshandlas regelbundet , källor påstår även att det har förekommit fall av manliga demonstranter som våldtagits. Obekräftade rapporter visar också flera demonstranter har hängdes i Evin fängelset och i Mashhad, men de kan inte bekräftas vid denna punkt.


Regeringen / Internationellt / Mullor

16. Föreningen för forskare och lärare i Qom släppte ett uttalande på lördagen om att valet är ogiltigt och regeringen är olaglig. Föreningen utmärker sig av respekterade präster och shiitiska lärare i den heliga staden Qom(ett center för islamiska lärande för shiamuslimerna). Det har rapporterats tidigare i Green Brief och andra nyhetskällor att det pågår intensiva förhandlingar i Qom. Detta tycks bara vara toppen av isberget och källor anger att fler snart kommer att följa i form av stöd till reformister och demonstranter.

17. Ahmadinejad sa i lördags i ett möte med Ledare av Medicinska fakuliteter att han ville hålla förhandlingar med president Barack Obama. Han uppgav att han skulle gå till FN och be president Obama för tillfället att förhandla med honom. Vita huset har inte kommenterat erbjudandet. Ahmadinejad uppgav också att Iran kommer att bedriva mer aktiv diplomati i hans andra mandatperiod.

18. Ayatollah Hashemi Shahrodi, chefen för Irans rättsväsen har bett domstolar i hela landet för att åtala personer som hjälp demonstranter genom webbplatser. Han har också beordrat rättsväsendet öka trycket mot protesterande och de som hjälper protesterande ”med alla tillgängliga medel". Dessutom har Sharhodi beslutat att åtala personer som har "bidragit till att sprida lögner om Iran genom satellitkanaler”.

Standard
19. I Kordestan provinsen har regeringen börjat sammanställa en lista över anhängare av oppositionskandidaterna. Listan är till för att vara göra det arbete för att stoppa ovälkomna element som utförs av säkerhetsstyrkor lättare. Så ”sit-ins” på moskéer har använts av protesterande att visa sitt missnöje och därför har dörrar på flera moskéer i Teheran nu bommads igen. Det finns meddelanden som hänger på dörrarna för att tala om för folk att moskéer är stängd för Etekaaf, en form av religiös sit-in i moskéer där människor ber till Allah och ber om förlåtelse.

20. Mohammad Mollabashi, en statlig tjänsteman vid ministeriet för utbildning, har förklarat att studenter som har varit aktiva i "upplopp" kommer inte att tillåtas att fortsätta sin utbildning i Iran.


Media / Kommunikation

21. Fars News hävdade på söndagen att Mousavi kampanj högkvarter var inget annat än en mötesplats för sexuelltavvikande iranska ungdomar. De hävdade att många av dessa människor ville hjälpa Mousavi att få sexuell frihet. Chefredaktören för Keyhan tidningen (regimens största tidning) har sagt att det parti som bildas av Mousavi är olagligt och att Mousavi bär ansvaret för det blod som iranska folket har spillt under demonstrationerna.

22. Flera framstående tv-personligheter har nu förbjudits att arbeta på IRIB (Islamiska reoublikens statliga TV). Redaktör för tidningen Etemaade Melli kallades i söndags återigen in av åklagarmyndigheten i Teheran. Han var där för att svara på anklagelser om inblandning i "upplopp" av tidningens personal och stöd till dem genom tidningen.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känner till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering och kväver i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Teheran och alla runt om i landet. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med dett



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?


engelska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar