fredag 3 juli 2009

2 juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från torsdag den 02 juli i Iran.

Protester

1. Tusentals människor samlades på Irans Beheshte Zahra kyrkogården och andra mindre kyrkogårdar att beklaga de människor som har dött i protesterna. Siffrorna var svårt att bekräfta, men olika källor hävdade någonstans mellan 10-15 tusen. Ett stort antal Basiji rapporterades ha varit stationerade i och runt Beheshte Zahra, men inga sammandrabbningar rapporterades. Butiksinnehavare i Tabriz butiksinnehavare har enligt uppgift upphört med sin strejk på grund av regeringens trakasserier och hot av Basij.

2. Mousavi's Facebook sida begärt protesterande att bilda en mänsklig kedja på söndag, men detta kunde inte bekräftas genom andra källor. Detta samtidigt som cirka 120 kvinnor från gruppen Sörjande Mödrar samlades vid Laleh Park igen idag och tänt ljus till minne av de stupade protesterande. De har planerat massa möten i Laleh, Andisheh och Mellat parker för den 4 juli. Några anhöriga till fångarna samlades framför Evin-fängelset (Islamiska republikens ökande politiska fängelse) idag igen och bad om frigivning av sina nära och kära.


Regeringen / Internationellt

3. Konservativa parlamentsledamöter uppmanade idag igen att åtala Mousavi för att han har brutit mot lagen genom att uppmana till protester och för anstiftan till våld. Flera statligt drivna tidningar har gjort liknande krav de senaste dagarna. Obekräftade rapporter från Qom och Khorasan visar att fler präster överväger att kritisera regeringens åtgärder under den senaste veckan och att förklara protesterna legitima.

4. Samareh Hashemi, Mahmoud Ahmadinejad kampanj chef, berättade för PressTV idag att de restriktioner och driftavbrott som införts för SMS och mobiltrafik var för att "garantera säkerheten" under och efter valet. Han sa även att Mousavi inte egentligen är en oppositionsledare eftersom han politiska åsikter inte skiljer från regeringens(regimen). Han hävdade att alla kandidater vet att valet var lika opartisk som alla val och att inga röstbedrägerier har ägt rum.

5. De internationella påtryckningar ökar inför G8 mötet nästa vecka, EU: s medlemsländer övervägar att kalla hem sina ambassadörer från Iran på grund av regimens agerande. MosNews rapporterad att Rysslands utrikesministerium meddelade idag att Ryssland motsätter internationella sanktioner mot Iran och att valet och dess efterdyningar är Irans inre angelägenheter och ska lösas av iranier. Deutsche-Welle rapporterade att före detta justitieminister i Kanada, Irwin Cotler, har uppmanat internationella samfundet att förbjuda Ahmadinejad från att besöka deras länder.

6. En egyptisk advokat som tillhör muslimska brödraskapet, Mamdouh Ismail, har lämnat in ett klagomål till riksåklagaren i Egypten och krävt att dem ska förbjuda Ahmadinejad från att komma in i Egypten nästa månad att delta i ett diplomatiskt toppmöte. Han har anklagat Ahmadinejad för att ha vunnit valet genom valfusk och att han har kränkt två av profeten Mohammeds efterföljare. Detta rapporterades på Al-Arabiyas webbplats.


Arresteringar, dödsoffer och offentliggöranden

7. Sju personer greps i Qazvin idag i samband med protester. Ledaren för ”Deltagande Fronten” i Hormozgan provinsen, Ramezanpour, greps i dag. Islamiska republikens statliga medier hävdar nu att 20 människor har dött i protester efter valet. De verkliga siffrorna är svåra att bekräfta, men antalet är enligt vissa uppgifter mycket mer än vad de regimens medier rapporterat. Iranska journalister Maryam Ameri och Omid Mohaddes frigavs från fängelset idag i Teheran.

8. Saeed Hajjarian - en framstående politiker och supporter av Mousavi - sägs vara i sämre hälsa. Amnesty International har idag återigen uppmanat regimen att frige Hajjarian. Tidningen News Week har krävt av islamiska republiken att omedelbart frige reportern Maziar Bahari som suttit fängslad sedan 21 juni och nekats tillgång till advokat. De avvisade även anklagelserna av de regim styrda medierna i Iran som anklagar Bahari för att ha haft ett finger med i protesterna efter valet.

9. Medier rapporterade om sex demonstranter som hängts i Evin fängelset med det har nekades av regimen. Iranska Student nyhetsbyrån rapporterade på sin webbplats att de sex personer har anklagats för mord. De indikerade inte att de var inblandade i demonstrationerna efter valet.

10. Interpol förnekade idag att vittnet till Neda Agha-Soltan död är efterlyst av Interpol. De har även nekat att de fått något krav från den iranska regeringen att gripa honom. Islamiska republikens medier och regeringen har hävdat att vittnet, Arash Hejazi, var eftersökt av Interpol.

Obekräftade rapporter tyder på att den iranska regimens underrättelsetjänster samt ministeriet för islamisk vägledning är på väg att sammanställa en lista över iranska journalister som kommer att nekas utträde ur landet.

11. Rapporter om tortyr i Evin och andra iranska fängelser ökar. Vissa källor hävdar att fångar misshandlas varje natt och andra utsätt för skendränkningar med hett vatten för att få erkännanden ur dem.


Uttalanden

12. Ännu en Ayatolla har anslutit till skaran av missnöjda präster. Ayatollah Bayat-Zanjani sa idag att rätten att demonstrera och protestera för ens rättigheter är laglig. Han har också kritiserat nedslagningen av demonstranter och kallade handlingen olaglig. Han bad Mousavi att stå för rättvisa och hjälpa människor att få sina rättigheter. Zanjani ansluter till Ayatollahs Taheri, Ghaffari och Montazeri i sitt stöd för protesterna. Karoubi meddelade idag igen att han inte skulle erkänna regeringen och skulle fortsätta att vara vid folkets sida i kampen för deras rättigheter i resten av sitt liv.

13. Det har också rapporterats att Rafsanjani, som är en av de imamer som roterande lett fredagsböner i Teheran största moskéer, har för andra veckan i rad beslutat att inte leda någon fredagsbön. Förra veckan sin togs hans plats över av Khamenei, men Khamenei backade ur i sista stund och lämnade Ahmad Khatami att leda bönen. Rafsanjani har inte planerat att var närvarande till fredagsbönen heller.


Media

14. Parlemaan News' hemsida har blockerats av regeringen. Webbplatsen är en av de enda källorna till opartiska nyheter för det iranska folket. Regeringen har stängt ner den efter att de hade publicerat flera av Mousavis uttalanden och även Mohammad Khatamis kritik av regeringen. Parlemaan News – parlemaan betyder parlament på Persiska – och är den officiella nyhetssidan för Imamens väg fraktionen(Mousavis parti). De hade blivit varnade i förra veckan av säkerhetsstyrkor och rättsväsendet för att begränsa kritiken mot regeringen.

15. BBC rapporterade i dag att Kungariket Jordanien hade förbjudit Irans statligt drivna Al-Alam och press tv-stationer att sända i Jordanien och återkallade sitt tillstånd. Al-Alam sänder nyheter på arabiska och Press TV är den viktigaste engelska språket nyhetskanal i Iran. Islamiska republikens statliga television visade idag en film de kallar "Kriminella attackerar Basiji högkvarter i Teheran" filmen visade flera demonstranter sjunga framför högkvarteret vid obestämd tidpunkt. Filmerna visade även att vissa demonstranter höll i Molotov cocktails men inga bilder på att de använde de.


KOMMUNIKATIONER

16. Även om sms var tillbaka i Teheran i går, så avbröts den igen. Källor uppgav att de hade bett Twitter användare från Teheran att inte sms varandra eftersom det skulle kunna vara ett trick av regimen att hitta dissidenter. Det finns rapporter om att Irans största telekommunikationsföretag är utbildad i Kina i hur man hittar oliktänkande genom deras data som publiceras på nätet samt övervakning och andra tekniker.

17. Även om gårdagens nyhet om fyra oöppnade valurnor som upptäcks i Shiraz inte kunde verifieras, har tillförlitliga källor rapporterat att guvernören i Fars provinsen (där Shiraz ligger) tillkännagett idag att valurnorna var från tidigare val. Han sa att de kommer att lagras i det nationella arkivet. Mohammad Reza Nasab-Abdollahi, journalisten som rapporterade nyheten, har genom hot och påtryckningar pressats att dra tillbaka sin rapport och förneka nyheten.

18. Utrop av Allah o Akbar från hustak har ekat genom hela Iran. Dussintals människor - i vissa fall boende i hela lägenhets byggnader - har gripits av Basijis för att skrikit Allah o Akbar på deras hustak under natten. Invånarna i norra Teheran har också varnats att antingen sluta utropa eller riskerar att förlora sin parabol antenner (som i och för sig är olagliga i landet, men i stor utsträckning ägs av allmänheten).

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känner till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering och kväver i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Teheran och alla runt om i landet. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor: http://gonzotimes.net/?page_id=500

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?


På Engelska:http://tinyurl.com/m68jov

På Holländska: http://tinyurl.com/lrk37g

På Tyska: http://kyrah.net/gr88/gb16.html

På Grekiska: http://tinyurl.com/nwke32

På Hebreiska: http://tinyurl.com/mqooe8

På Italienska: Gonzo Times � Blog Archive � 02/07/2009: Report di fine giornata

På Portugisiska: http://tiny.cc/1Zd39

På Ryska
: http://tinyurl.com/mxooox

På Spanska: http://tinyurl.com/n549ps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar