onsdag 8 juli 2009

7 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från Tisdagen den 7 juli.


Protester

1. Det har förekommit rapporter om övergrepp mot byar i Iran. Enligt delvis bekräftade rapporter sattes en by nära Kamyaran i Kordestan provinsen i brand av säkerhetsstyrkor på grund av protester där förra veckan. Flera bybor har också gripits och är just nu i häkte.

2. I väntan på Mahmoud Ahmadinejad tal i tisdags kväll kom folket i Iran på en unik plan för att störa sändningen. Planen var att sätta på så många elektroniska apparater som möjligt och därmed störa flödet av el i hela landet. Rapporter bekräfta att under anförandet hade delar av Karaj, Ghazvin, Sari, Tabriz, Isfahan, Rodehen, Saghez, Lavasan, Ahvaz, Khoramshahr, Dezful, Jahrom, Khomeini Shahr, Shahin Shahr, Folad Shahr, Kashan och Rasht strömavbrott.


3. Strömavbrott rapporterades också i östra Teheran, liksom områdena Baharestan, Sarcheshme och Amir Kabir i centrala Teheran. Det finns obekräftade rapporter om skottlossningar i östra Teheran liksom rapporter om Basijstyrkor som angripit folk som klättrade upp på deras hustak för att ropa ut "Allah o Akbar" och "Död åt diktatorn".


Oppositionen

4. Mousavi, Karoubi och Khatami höll ett gemensamt möte i Teheran i dag. De tre ledarna bekräftade sitt åtagande att ogiltigförklara valet. De uppmanar regimen att erkänna de legitima kraven från de protesterande. De har också vädjat till regimen att omedelbart frige alla politiska fångar och demonstranter fängslade under efter vals oron. De tre ledarna utsåg Alireza Beheshti, Moghadam, Al-Weri och Amini att granska vad som har hänt med de gripna i demonstrationerna. De kommer också undersöka vad som har hänt med de fastigheter som blivit skadade under protesterna.


5. Hashemi Rafsanjani's politiska parti, Kargozaran släppte följande uttalande i går: "Vi förklarar att valresultatet är oacceptabelt på grund av det osunda röstningsförfarande, massiva valfusk och väktarrådets färgade kandidat val." Rafsanjani själv har hittills inte stött detta uttalande och vart han står i frågan är fortfarande okänt vid denna tidpunkt.

6. Det finns delvis bekräftade rapporter om att Mousavi träffade en familj som förlorat en anhörig i demonstrationerna, mötet skedde i måndags kväll. Den bortgångnas far berättade för Mousavi att hans son inte var mycket politisk intresserad, men hade tagit ett stort intresse i Mr Mousavi budskap. Han hävdade också att hans son inte var våldsam. Mousavi sa till den sörjande familjen att blod av oskyldiga aldrig är förgäves.


Internationellt

7. Efter USA: s Vice President Joe Biden uttalande igår, som antydde att USA inte skulle ingripa om Israel skulle anfalla Irans kärnanläggningar och rapporten om att Saudiarabien erbjudit Israel att använda Saudiskt luftrum för framtida angrepp på Iran. Saudiarabien har idag förnekat att de har gjort något sådant erbjudande och USAs president Obama har häftigt förnekat att Bidens uttalande innebär att USA hade gett Israel "grönt ljus" för att attackera Irans kärntekniska anläggningar.

8. Kanada meddelade i dag att man hoppas på att G8 nationer skulle hålla en enhällig och fast ståndpunkt om Iran i sitt kommande möte i Italien. Uttalande av premiärministerns talesman uppgav att Kanada såg Irans regim som mycket farlig, och hoppats på en enad ståndpunkt av G8 i detta avseende.

9. Tio Nobels fredspristagare skickade ett brev idag till Ban Ki-moon, FN: s generalsekreterare. De bad honom att göra allt som står i hans makt för att stoppa kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran, och att försäkra sig om att politiska fångar i Iran friges. De fortsatte med att begära att han skickar ett särskilt sändebud till Iran för att undersöka mänskliga rättigheterna och statlig propaganda mot iranska Nobels fredspristagare, Shirin Ebadi.

10. Kenneth Roth, verkställande direktör för Human Rights Watch uppmanar G8-ledarna att fördöma det våldsamma förtrycket av demonstranter i Iran. Han bad G8 att avfärda alla påståenden från den iranska regimen som skyller på "främmande makt" för det våld de har begått mot demonstranter. Gruppen uppmanar G8-ledarna att be om en opartisk utredning av missbruk och ansvar för de ansvariga. Roth sa även: "G8-ledarna bör göra klart att Iran bryter mot internationell rätt."

11. I sitt TV tal till den iranska nationen, sa Mahmoud Ahmadinejad ikväll att valet var det friaste valet i världen. Han anklagade främmande makter för att blanda sig i Irans angelägenheter. Han hävdade också att hans motståndare inte har presenterat några bevis för att bevisa att det har skett val fusk. Hans tal avbröts en kort stund på grund av strömavbrott men sändningen återupptogs inom några sekunder.


Arresteringar / Offentliggöranden / Dödade

12. Faizollah Arabi-Sorkhi, en reformistisk medlem av Mujahidin e Enghelab partiet och en nära anhängare av Mohammad Khatami greps i sitt hem idag. Det har också bekräftat att en annan reformist, Siyamak Haidarzadeh också hålls i fångenskap. Vart de befinner sig nu är okänt.


13. Även om polisen i Teheran hävdar att studenter arresterades vid universitetet i Teheran har frisläppts,sa universitetets kansler att minst två fortfarande är häktade.

14. Mahdi Karoubis kansli har bett de med familjemedlemmar i fängelse på grund av demonstrationer eller vars egendom har skadats under protester från säkerhetsstyrkorna att kontakta de och meddela händelsen. Karoubis kontor har publicerat ett telefonnummer (227 131 35) för att de ska kunna kontakta hans kansli.

15. Frankrikes president Nicolas Sarkozy, krävde att Iran släpper den franska medborgaren, Claudette Reiss omedelbart. Reiss greps för några dagar sedan när hon skulle lämna Iran från Teherans internationella flygplats. Hon hade levt i Isfahan i fem månader och undervisade franska. Reiss har åtalats för försök att skada Irans nationella säkerhet.

16. Bekräftade rapporter från Evin fängelset visar att tortyr av fångar har ökat. En tillförlitlig källa bekräftade att hettvatten kastas på fångarna, de tillåts inte att sova, och att många sätts i isoleringscell. Nu bekräftat fall av sexuella trakasserier och våldtäkter av kvinnliga och manliga fångar.

17. Islamiska republikens riksåklagare har meddelat att början av nästa vecka kommer åtal väckas mot cirka 500 fångar, alla dessa fångar arresterades under protester de senaste veckorna. Detta kommer vid en tidpunkt då tusentals människor befaras vara i islamiska republikens fängelser till följd av arresteringar gjorda i samband med protester. Många välkända politiska fångar har inte kunnat kontakta sina familjer och många sägs vara i brådskande behov av läkarvård.

18. I Ahmadinejads tal idag var det en insekt som flög runt hans huvud och tvingade Ahmadinejad att vifta bort den hela tiden. Tillförlitliga källor har nu bekräftat att insekten har gripits och flyttats till Evin fängelset. Den har erkänt att den arbetar för Storbritannien och hade fått i uppdrag att irritera Ahmadinejad. Hans erkännande kommer att sändas ut via IRIB snart.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här:
Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska

Franska

Spanska

Grekiska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar