torsdag 23 juli 2009

22 Juli

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från tisdagen den 21 juli.

Protester / Oroligheter

1. Dussintals människor samlades i närheten Sohrab A'rabi hus i Teheran kväll. De skrek "Död åt diktatorn" och krävde frihet för det iranska folket. A'rabi är bland dem som dödades under efterdyningarna av valet av den iranska regimen.

2. Familjer till demonstranter och politiska aktivister som gripits, samlades framför Evin fängelset. Dussintals gick tillsammans för att be om frigivningen av sina nära och kära andra krävde att få veta var deras försvunna familjemedlemmar befinner sig. Det finns ett stort antal iranska demonstranter som hålls fängslade på okänd plats och regimen vägrar att lämna ut information om de.

3. Den planerade hungerstrejk till stöd för den gröna rörelsen påbörjades framför FN-byggnaden i New York idag. Akbar Ganji är en av organisatörerna bakom aktionen. Deltagarna omfattar Gogoosh, Iran är mest kända pop Diva, och Shohreh Aghashedlo-en Oscars nominerade iranska skådespelare. Det är värt att nämna att många andra prominenta iranier och icke-iranier var närvarande också. hungerstrejken är tänkt att pågå till 25 juli. Här är BBCs sida om strejken med en video: http://tinyurl.com/nsbqyx

Oppositionen

4. Mir Hossein Mousavi träffade universitetsprofessorer och reportrar i Teheran idag, där han kritiserade regimen och sade: "Idag kan de inte ens acceptera att det finns människor som Rafsanjani." Han fortsatte med att säga, "Människor bör fortsätta sin strävan för att få deras krav uppfyllda genom ett civilt sätt”. Han hävdade igen att valresultatet var falskt och sa att" En regering som inte har legitimitet skulle bara öka de interna och externa problem för Iran. "Mousavi fortsatte med att säga: "Människor har nyckeln till att lösa problemen" och "jag erkänner inte Ahmadinejads regering ". Han sade: " Vi har alla upplevt kraften hos de människor som samlats under en och samma fana oavsett politisk anknytning ". Mousavi bekräftade sin avsikt att skapa en ny politisk front, en som skulle omfatta flera kända politiker. Det nya politiska partiets främsta mål är att uppnå kraven från det iranska folket och partiet ska introduceras nästa vecka.

5. I ett separat två timmars möte med journalister och andra medie personligheter diskuterade Mir Hossein Mousavi den nuvarande situationen i Iran. Han krävde en omedelbar frigivning av politiska fångar och uppmanade regeringen att tillåta pressfrihet och häva mediacensuren.

6. Abdollah Nouri, en annan reformist som har anslutit sig till den gröna rörelsen sa att i mitten av 70-talet trodde ingen att Shahen skulle störtats en dag och att han skulle tvingas fly landet."

7. Ayatollah Sayed Ali Mohammad Dasteghaib, en framstående mulla från Shiraz har utlyst sitt stöd för Rafsanjanis predikan. Han stödjer nu Mousavi och Karroubi och bad andra mullor att ansluta sig till den växande skaran reformister. Han sa: "präster bör inte delas i en fråga som har så stort stöd bland folket". Under den senaste månaden har flera Ayatollor gjort sin ståndpunkt kända. För en fullständig förteckning över Ayatollor och deras positioner kan du besöka Tehran Bureau’s webbplats (Jag kan intyga att de flestas äkthet): http://tehranbureau.com/ayatollah-watch/

8. Ayatollah Bayat Zanjani sa som svar på en fråga från en av hans anhängare att: "Om någon utses till en ledande ställning genom bedrägeri har inte den personen någon legimitet." Han sa också: "Men människor måste ha bevis och måste veta säkert att en sådan person har använt olagliga metoder för att komma till den positionen för hans presidentskap ska vara ogiltig”. Han medgav att klagomål från andra kandidater inte kan ogiltigförklara en president, om inte dessa klagomål visar sig vara korrekta".Han förtydligade:" Endast presidenten skulle förlora sin legitimitet, inte regimen eller de personer som arbetar för regimen”.

9. Delvis bekräftade rapporter säger att Ayatollah Wahid Khorasani ,en annan viktig mulla varnade Sadegh Larejani idag att "han skulle förstöra hans efterliv, om han accepterar utnämningen till chef för Irans rättsväsen". Sadegh Larejani är medlem i väktarrådet, och är en ståndaktig konservativ som tränas för att ersätta den nuvarande chefen för rättsväsendet. Larejani hade enligt uppgift sagt 2006 att folkets röst inte ger en regim dess legitimitet.

10. Hashemi Rafsanjani bror Mohammad Hashemi Rafsanjani har förnekat påståenden av Mojtaba Zounnour (Khamenei representant i revolutionära gardet) att han hade donerat mer än fem miljoner dollar till Mohsen Rezaie kampanj. Mohammad förklarade att han inte skulle skänka pengar till någon av kandidaternas kampanj. Rezaie läger har å andra sidan lovat att om Zounnour inte kunde bevisa sina påståenden och att de skulle ta honom till domstol.

11. Mohsen Rezaie anklagade Ahmadinejads supportrar för att försöka skada hans trovärdighet. Enligt Rezaie hemsida har en aktiv kampanj initierat av Ahmadinejads parti, börjat att misskreditera honom och hans prestationer.

12. Den kommitté som bildats för att följa fångarnas fall och för att ge juridisk hjälp till deras familjer, träffade idag Mahdi Karroubi för tredje gången, de bad om hans fortsatta stöd. Karroubi uppmanade utskottet att utse advokater för att följa enskilda fångar fall så snart som möjligt. Kommittén meddelade att de kommer snart att hålla möten med parlamentariska kommissionen om nationell säkerhet och rättsliga frågor samt Irans justitieminister.

13. Mohammad Khatami upprepade sin ståndpunkt idag och krävde en folkomröstning om regimens legitimitet. Han insisterade på att människor behöver få sin röst hörda. Han sa: "Om detta krav inte accepteras är alla lagliga kanaler för människor att nå sina mål stängda." Khatami kritiserade förtalare som hävdar han, Mousavi och andra reformister arbetar mot regimen. Han uppgav, "Folkomröstningen är en försäkring" och uppmanade regimen att hålla en så snart som möjligt.


Regimen/ Internationellt

14. Ayatollah Makarem Shirazi har anslutit sig till striden om utnämningen av Asfandyar Mashaie som Ahmadinejads vice president. Han kallade utnämningen "absolut illegitim". Khamenei har motsatt sig till Mashaie utnämningen, men Ahmadinejad har vägrat att ta tillbaka utnämningen. Mashaie släppt ett uttalande idag på sin officiella blogg och kallade sig själv "en trofast konservativ." Han förklarade att hans tidigare uttalande, i vilket han kallade "Folket i Iran är vänner till det israeliska folket”, var regeringens officiella ställning vid den aktuella tidpunkten. Det har också delvis bekräftat att under dagens kanslisammanträde har Ahmadinejad haft ett verbalt gräl med Hossein Saffar Harandi, minister för kultur och islamisk vägledning över Mashaie utnämningen. Det gjorde att Harandi lämnade mötet i förtid.

15. Ahmadinejad undertecknades en lag idag och utfärdade en order om att genomföra ett påbud som allvarligt skadar yttrandefriheten i Iran. Enligt Press TV, kräver lagen att Internet-leverantörer ska spara så gott som alla data som har skickats och tagits emot av deras kunder under en period av tre månader.

16. Mojtaba Zounnour - Khamenei representant till IRG - deklarerad dag "demonstranter beväpnade sig med pickaxes, skovlar och även köpt tårgas före valet för att delta i efter valet våld." Han förkunnade att ett "underjordiska väpnade motståndet grupp ", med över 300.000 medlemmar, hade bildats före valet. Han insisterade, "Gruppens uppdrag var att utlösa en revolution mot den islamiska republiken - med hjälp från BBC." Han bekräftade också att minst två Basiji medlemmarna hade dödats av demonstranter under våld.

17. Storbritanniens premiärminister, Gordon Brown, tillkännagav idag att den brittiska regeringen stödjer iranska demonstranters rättigheter. Han kallade gripandena av brittiska ambassadens personal och utvisningen av två brittiska diplomater "oacceptabelt". Efter kraftiga internationella påtryckningar blev samtliga anställda släppta. Brown sa till reportrar: "Det är oroväckande när individuella människors rättigheter blir påverkade”.

18. Rapporter visar att 306 konservativa präster i Qom har släppt ett uttalande till stöd för Ayatollah Yazdi kritik av Rafsanjani krav under hans fredag predikan.

19. Sveriges utrikesminister Carl Bildt, sa till reportrar igår, " legitimiteten av Ahmadinejads regering är ifrågasätts av folket." Sverige innehar nu den roterande ordförandeskapet i EU under sex månader, så detta är mer en europeisk ståndpunkt än bara en svensk .


Frihetsberövad / Frigivna/ Dödade

20. Tre journalister har nu bekräftat att ha fängslats av regimen. Dessa är: Sayed Emar Kalantari, chefredaktör för webbplatsen Ayandeh, Hossein Aghaie och Reza Rafi'ee Foroushani. Mohammad Reza Azeemi och Mostafa Sha'bani har också enligt uppgift gripits i dag. Båda männen är advokater som arbetar för Raad, en rättslig institution som verkar i Teheran.

21. Towhid Begi, Karroubi kampanj fotograf och Mojtaba Tehrani, en fotograf som arbetar för Tidningen Etemaade Melli, släpptes i dag.

22. Rapporter från igår meddelade att två personer dog och flera skadades i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i staden Orumieh i västra Azerbajdzjan provinsen. Baserat på rapporter från idag, kan jag nu delvis bekräfta detta.

23. Mohseni Ejaie, islamiska republikens underrättelsetjänst minister, har nyligen sagt att fler erkännanden av fångarna kommer att sändas snart i den nationella televisionen.

24. Bloggen The Revolutionary Road har offentliggjort namnen på 65 personer som de påstår ha dött i oroligheterna, tillsammans med många fler som har varit frihetsberövade. Jag kan inte bekräfta det, men här är länken: http://tinyurl.com/lz6gcg

Scott Lucas, och hans team från Enduring America, har varit vänliga och översatt alla namn på engelska. Om du vill se listan finns den på: http://tinyurl.com/lu6a6g

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar