onsdag 22 juli 2009

21 Juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från måndagen den 20 juli.


Protester / oroligheter

1. Tusentals människor hade samlats i och runt Teheran för att hedra de dödade i eftervalsvåldet Det var också årsdagen av Dr Mohammad Mossadeghs uppror mot Shahen mer än ett halvt sekel sedan. Protesterna idag arrangerades av folket och det hade inte stöd från någon av de reformvänliga ledare.

2. Tusentals demonstranter gick till 7 Tir torget i Teheran och de skrek anti regim slagord. Protesterande hade gröna armbindlar och Pannband. Folkmassorna samlades på Vanak torget, Valiasr torget och angränsande områden.

3. Antalet kvinnor var fler än antalet män i vissa områden.
Även om exakta siffror är svåra att få, sa de flesta källorna att de uppskattade antalet demonstranter till cirka 15000. I Dagens slagord ingick beröm till förre statsministern Mohammad Mossadegh, som störtades i en kupp iscensatt av CIA 1953.

4. Tusentals säkerhetsstyrkorna beväpnade med skjutvapen, batonger och tårgas samlades i många delar av staden. Deras närvaro var mestadels koncentrerad vid 7 Tir torget. Många delvis bekräftade rapporter sa att många icke iranier sågs bland leden av säkerhetsstyrkor som samlats in vid 7 Tir torget.

5. Polis drabbade samman med demonstranter samtidigt som folket fortsatte att komma. De använde brutalt våld för att skingra dem. Helikoptrar flög över centrala Teheran. IRIBs personal sågs igen när de var placerade på höghus för att ta foton och filma demonstranterna, dessa bilder och filmer används senare av säkerhetsstyrkorna för att identifiera och sedan trakassera demonstranterna. Polis var i omgivningen av IRIB byggnaden för skydda den mot demonstranter. Protesterande gick förbi IRIB byggnaden utan sammanstötningar har det rapporterats.

6. Kvinnor igen tog den värsta stöten när misshandel från säkerhetsstyrkorna började eftersom de inte var tillräckligt snabba för att undkomma attacker från säkerhetsstyrkorna. Många blev hänsynslöst misshandlade med batonger. Användningen av tårgas bekräftades även denna gång, särskilt i 7 Tir torget. De flesta av butiker runt om i staden var redan stängda när demonstrationerna skedde så protesterande hade ingenstans att ta tillflykt till den här gången. Sammanstötningar rapporterades också från Baharestan torget. Även om det har bekräftats att skott hördes från flera områden i Teheran har inga dödsfall bekräftats. Inga rapporter om att demonstranter blivit skottskadade har kommit in.

7. En positiv nyhet är att många ögonvittnesskildringar rapporterats att vissa av säkerhetsstyrkorna slutade att jaga protesterande och sedan börja t förbanna sina över sina överordnade. Många klagade över trötthet och sågs flämta medans de sa till demonstranterna att ”bara gå och lämna oss ifred”.

8. Rapporter bekräftade protester i Oroumieh och Shiraz. Det har varit rapporterats om små protester i Tabriz men inget har bekräftats. Mobil nätverken var helt avstängda i hela centrala Teheran.

9. I Oroumieh hade hundratals människor marscherat fredligt men de attackerades av säkerhetsstyrkor i försök att skingra de. Delvis bekräftade rapporter säger att demonstranter blev beskjutna. Inga missöden kan bekräftas vid denna tidpunkt.

10. Hundratals människor marscherade genom Chamran Blvd och Saadi gatan i Shiraz, innan de attackeras av säkerhetsstyrkor. Demonstranter blev misshandlade med batonger. Säkerhetsstyrkornas närvaro var så överväldigande, att många hävdar att det var mer säkerhetsstyrkor på plats än protesterande. Människor skanderade "Vi vill ha getkött - inte en get till president!"

11. Medborgarna i Iran använder överkonsumtion av elektricitet för att skapa strömavbrott som ett sätt att visa sitt missnöje. Det rapporterades att många delar av Teheran, liksom vissa delar av Karaj och Qazvin påverkades av dessa strömavbrott. Rapporter framkommit som tyder på att iranska TV inte ens visa rätt tid för att omöjliggöra människor som ville synkronisera sin överanvändning av el.

12. Två medlemmar i 1999 student protester i Teheran, Ahmad Tabatabie och Hasan Zareh Ardsher har meddelat att de kommer att delta i hungerstrejken framför FN-byggnaden i New York. Oscarsvinnaren och skådespelaren Sean Penn kommer också att medverka i hungerstrejken, även oscarsvinnaren och skådespelaren Robert Redford och hans dotter kommer att delta. Hungerstrejken kommer att hållas den 22 juli - 25.

13. Sjuttiotvå före detta politiska fångar från Iran har meddelat att de kommer att hålla en hungerstrejk i Berlin för att visa sin solidaritet med det iranska folket. Hungerstrejken kommer att äga rum den 24 och 25 juli.

14. Mahdi Karroubi anhängare planerar en demonstration som kommer att hållas den 2 augusti, samma dag som Mahmoud Ahmadinejad ska återinvigas som president.


Oppositionen

15. Sayed Mohammad Khatami islamiska republikens förre detta president träffade anhöriga till två politiska fångar, Hossein Tadzjikiska och Hamza Ghaleb, igår kväll. De båda arbetade för Mousavi i hans presidentvalskampanj. Rafsanjani webbplats har publicerat en sida av hans memoarer, i texten beskrev han sina dagar där han stred mot Shahen under revolutionen. Sidan beskriver att varje generation står inför utmaningar och att rädsla aldrig kommer att få dessa generationer att sluta kämpa för sina rättigheter. Många tolkar detta som ett direkt budskap till Khamenei.

16. Tidigare minister för hälsovård, Iraj Fazel har kritiserat regimen för att de slår ner på fredliga demonstranter och bad om ett omedelbart stopp på våldet. Han uppgav, "Människor i Iran gjorde inte revolt mot Shah så att blodet av deras ungdomar ska spillas i en ny revolution."

17. Efter gårdagens insamling av reformisterna i östra Azerbajdzjan Provinsen har reformister i Fars provinsen hållit ett möte i Shiraz idag. De förklarade sitt stöd för Mousavi och uppmanade till en ogiltigförklaring av valet.


Regimen / Internationellt

18. De stridigheter inom den iranska regimen över Ahmadinejads utnämning av Asfandyar Rahim Mashaie som hans vice president fortsätter. Rapporterna idag tyder på att Ahmadinejad fortsätter att stå fast vid sitt val. En av hans medhjälpare, Mojtaba Samara Hashemi sa idag: "Ahmadinejad kommer inte att ompröva utnämningen, de är slutgiltiga."

19. Ahmadinejads fortsatta stöd till Mashaie blev kritiserad idag av Khamenei. Sayed Mohammad Hassan Abotorabifard informerade ISNA (iranska studenters nyhetsbyrå) att Khamenei, majoriteten av ledamöterna i parlamentet och det iranska folket ville att Mashaie antingen avsäger sig sin ställning eller att Ahmadinejad skulle ta tillbaka sin utnämning. Abotorabifard, en parlamentsledamot från Qazvin sa att Khamenei hade skickat ett officiellt brev till Ahmadinejad där han motsätter sig utnämningen av Mashaie.

20. Till mosats till hans påstående om "god samhällsstyrning," har Ahmadinejad utsett sin svärson, Mehdi Khorshidi som chef för president kontoret och mannen till Ahmadinejads svägerska till chef för Irans största ungdoms organisation.

21. IRs polischef, Esmail Ahmadi-Moghaddam anklagade oppositionen för "anstiftan till uppvigling" och meddelade att "iranska polisen kommer att krossa alla som skapar spänningar i Iran." Det iranska rättsväsendet meddelade att de inte kommer att införa den nya stadgan som advokater har kritiserat. Jurister i Iran har sagt att den "begränsar deras frihet att utöva sitt yrke."

22. Ryssland utrikesminister uppgav idag att: "Bara ett litet antal människor i Iran skrek anti rysska slagord under protesterna." Irans ambassadör i Ryssland sa idag "Ryska plan var säkrare när det gäller flygsäkerhet än Airbus."

23. Kongressman Thaddeus McCotter (R-MI), höll ett tal i det amerikanska representanthuset i dag. McCotter kritiserat den iranska regimen och talade om Taraneh Mousavi s våldtäkt och mord. Här är en video-länk till hans inlägg: YouTube - McCotter on Iran's Khamenei: Your Referendum Has Been Held and You Have Failed Your Test


Frihetsberövad / Frisgivna / Dödade

24. Rapporter tyder på att så många som trettio personer greps under demonstrationerna idag. Inga dödsfall kan bekräftas.

25. Mohammad Ali Dadkhah en iransk advokat och människorättsaktivist som blivit fängslad under demonstrationerna, har åtalats för innehav av illegala skjutvapen och opium. Mohammad Ali Abtahi har också åtalats för innehav av olagliga vapen. En iransk bloggare har lyckats att få bilder av de "vapen" som upptäcktes i Abtahi hus (LOL): تصاوير سلاح‏هاي كشف شده در منزل محمدعلي ابطحي اولين وبلاگ مستقل پس از صدر اسلام


26. Det har nu bekräftat att Shapur Kazemi, en svåger till Mir Hossein Mousavi har varit gripen i mer än en månad nu. Rapporter visar också att under de senaste dagarna har minst sex framträdande reformisterna gripits i Mahabad.


Media

27. Redaktören för regimens största tidning, Keyhan förkastade Khatamis krav på en "folkomröstning om regimens legitimitet" kallade det besläktad med ett förslag från Michael Ledeen från American Enterprise Institute som under 2003 arbetade för ett militärt störta Irans regim. Press TV Javad Shamaqdari sa idag att IRIB bör ge Ahamdinejad mer tv tid.


Diverse

28. Paula Slater har skulpterat ett detaljerad porträtt av Neda Aga-Soltan som kommer att presenteras vid en demonstration till stöd för Iranska folket den 25 juli. Evenemanget kommer att äga rum framför San Francisco City Hall. En bild av skulpturen: Death of Neda

29. Piazzale Michelangelo ett av Florens största torg - blev grönt idag till stöd för den gröna rörelsen. Video:



Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar