tisdag 14 juli 2009

13 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från måndag 13 juli.



Protester / Demonstrationer

1. Fakultetens medlemmar, läkare och tandläkare i Teheran Medical University iscensatt ett möte i Shariati Sjukhuset i protest av gripanden av politiker och politiska aktivister.

2. Kordestan provinsen och många andra kurdiska områden i nordvästra Iran var det strejk i dag. Strejken ägde rum till minnet av kurdiska politiska aktivisten, Dr Abdorrahman Ghasimlo och i protest till valet. Alla butiker var stängda i Saqez, Mahabad, Bokan och Sardasht samt ett fåtal områden i Urumieh. Den allmänna strejken var så utbredd i Saqez att även landsbygden runt staden stängt alla butiker för att visa solidaritet. Gatorna var totalt blockerade. Inga taxibilar kunde ses på gatorna i Saqez.

3. Ikväll samlades människor runt Tehrans Apadana område med tända stearinljus i stora skaror för att hedra Sohrab A'rabi som dödades av säkerhetsstyrkorna. Människor skanderade ", Sohrab lever men den religiös auktoritet är död!"


Opositionen

4. Shirin Ebadi, en iransk människorättsaktivist och vinnaren av Nobels fredspris år 2002 har bett Tyska myndigheter att fråga ut Nokia och Siemens chefer i samband med företagets försäljning av övervakningsutrustning till Islamiska republiken. Nokia medgav för två veckor sedan att de sålt övervakningsutrustning till regimen.

5. Det har nu bekräftat att Mir Hossein Mousavi, Mahdi Karoubi och Mohammad Khatami kommer att närvara vid denna veckas fredagsbön i Teheran som kommer att ledas av Hashemi Rafsanjani. Under de senaste tre veckorna har inte Rafsanjani lett fredagsbönen i Teheran, trots att han är en av de fyra som håller i fredagsbönen i Teheran(Det går i tur ordning). Det finns rapporter om att ”The Sea of Green” skulle kunna utnyttja möjligheten att genomföra protester, men det är fortfarande obekräftade vid denna tidpunkt.


Regimen / Internationellt

6. I morgon kommer det att hållas ännu en protest framför den tyska ambassaden i Teheran. Enligt källor är denna protest som organiseras av regimen och ett antal Basijis och statligt anställda samlas för att delta i denna protest. De demonstrerande samlas för att protestera mot mordet på en egyptisk kvinna i händerna på en ultra-nationalistiska tysk medborgare i Tyskland.

7. Islamiska republikens ”valda” president Mahmoud Ahmadinejad uppmanade FN att införa sanktioner mot Tyskland. Han sade att den tyska regeringen bör straffas för mordet på den egyptiska kvinnan som dödades där för några dagar sedan. Ironiskt nog har en statlig nyhetsbyrå, Reja Nyheter deklarerade igår att Ayatollah Montazeri inte är psykiskt stabil. Montazeri son gjorde ett uttalande idag där han kraftfullt förnekat anklagelserna. Montazeri släppt en Fatwa igår och fördömde Islamiska republikens diktator ayatolla Khamenei religiösa myndighet ogiltigt.


Arresteringar / Frisläppta / Dödade

9. Mehrdad Heydari, en framstående reporter i nordöstra Iran, dödades idag i Mashhad under mystiska omständigheter av okända personer. Heydari hade publicera artiklar som ansetts vara regim kritiska under de senaste veckorna. Detta är det andra mordet på en framstående person i Mashhad i efter vals våldet. Innan Heydari har Hamid Maddah, en medlem av Mousavi parti, dött under tortyr i Mashhad för två veckor sedan.

10. Ett annat dödsfall har nu bekräftats under protesterna. Yaghoub Berwayeh, som sköt tre veckor sedan och har enligt uppgift dött på sjukhuset är det senaste offret. Bekräftelsen av hans död tog längre tid än väntat eftersom regimensagenter hade berättat för hans familj att om de talat med pressen eller arrangerat en publiksorgestund skulle hans kropp inte att levereras till dem. Han har redan begravts i tysthet.

11. Kroppen av Sohrab A'rabi lades till vila i Beheshte Zahra kyrkogården idag i Teheran. Det var en stor samling av hundratals människor under evenemanget. Regeringen hade varnat hans familj att om människor skanderade anti-regim slagord skulle de att bli arresterade. Sohrab mor, en medlem i gruppen av Sörjande Mödrar, förklarade idag att hon blev lurad att tro att hennes son var fortfarande i förvar medans han hade varit död i veckor. Hon sade också att hon inte kan tystas av regimens hot.

12. Dr Mahdi Botorabi, en iransk bloggare och en anhängare av Khatami, greps i dag. Mohsen Hajjarian, son till Saeed Hajjarian släpptes i dag. Han fängslades igår, men efter att han spenderat några timmar i förhör har det bekräftats att han inte längre är i förvar

13. Rapporter från Evin nu tyder på att många politiska fångar hålls i celler tillsammans med hårt kriminella. Fångarna torteras ständigt och förblir undernärda. Vissa fångar får inte mat i dagar medan andra bara får ett litet mål mat om dagen.

14. Regimen har också börjat leverera kroppar av döda demonstranter till deras familjer. Den iranska riksåklagar kontoret har enligt uppgift hotat familjer till demonstranter som saknas att om de talatr med pressen kommer de inte höra några nyheter om sina nära och kära eller få deras kroppar om de har dödats i protesterna. Regeringen har också aviserat att 14 personer som tillhör Jondullah grupppen Sistan o Baluchistan kommer att hängas offentligt i Zahedan i Sistan o Baluchistan provinsen imorgon. Männen har dömts för en attack i sydöstra Iran som dödade minst 22 civila under 2006.

15. Mohsen Namjo dömdes i sin frånvaro till fem års fängelse idag. Han dömdes för att ha kränkt koranens verser. Namjo hade enligt uppgift spelat in låtar med koranens verser som sångtexter. Det är värt att nämna att låtarna var av humoristisk natur.

16. I ett meddelande som skickats från Mecka har Ayatollah Mousavi-Ardabeli bett folk att fortsätta protestera för sina krav på ett fredligt sätt. Han har också fördömt våldet under demonstrationerna och bad medlemmarna av säkerhetsstyrkorna att hantera demonstranter med vänlighet och inte med kraft. I ett annat uttalande av Stor Ayatollah Sanei, uppmanade han demonstranterna att fortsätta sina protester eftersom det var deras rätt att protestera mot ett val som legitimiteten de tvivlade på.


Media

17. Javan tidningen skrev idag att Saeed Hajjarian föredrar att stanna kvar i fängelse eftersom den medicinsk vård han får där är överlägsen den vård han skulle få utanför fängelset. Hamshahri tidningen har sparkat flera av sina anställda för att uppgifter har kommit att de sympatiserar med demonstranterna.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här:
Gonzo Times Torrents List (82 videor)


Läs The Green Brief på ett annat språk:

Engelska:


nederländska:

franska:

tyska:

hebreiska:

italienska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar