tisdag 7 juli 2009

6 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från måndag den 6 juli i Iran.


Protester

1. Som jag rapporterade igår samlades människor framför Evin fängelset idag med blommor och presenter till fångarna. Dessa personer var där för att fira den shia islamiska Fars dag. Men den fredliga folksamlingen resulterade i närvaro av säkerhetsstyrkor som återigen använde våld för att skingra folkmassan. Det har inte bekräftats om någon skadades. Filmer med människor som sjunger framför Evin fängelset har släppts, men datum kan inte bekräftas på någon av dem.

2. UAE polisen hindrade igår cirka 100 iranier från att underteckna ett tygstycke som det stod "Ahmadinejad är inte vår president!" på. Det var tänkt att skickas till Paris och användas som en namninsamling där andra liknande namninsamlingar från hela världen skulle sammansättas. Förenade arabemiratens polis sa till demonstranterna att de hade rätt att samlas men de har inte rätt att underteckna namninsamlingen mot den iranska regimen.

3. I en intervju på en iransk webbplats anklagade en talesman för Imamens väg fraktionen (politisktparti)säkerhetsstyrkorna för att ha attackerat människors hem och för kidnappning av iranska studenter från universitet i Teheran. Han klagade också på att regimen blockerar deras hemsida Parlemaan News, när det passar regimen. Han krävde att regimen skulle stoppa censureringen av nyheter.

4. Demonstranter kallas "bråkmakare" av regimens medier och regeringstjänstemän. Det har alltmer ersatt ordet protesterande eller demonstranter i statliga kanaler. Ayatolla Khamenei kallade deltagarna i demonstrationerna efter valet för en "deprimerad" och "nödställd" minoritet.

Oppositionen

5. Det rapporterade idag om ett möte mellan Rafsanjani och Mousavi men det kan endast delvis bekräftas. Rafsanjani har visat sig vara mycket svårfångade för båda sidor i konflikten så om något tillskrivs honom måste det beaktas med stor försiktighet.

6. Mousavi firade Imam Alis födelsedag idag med en liten grupp av människor i hans hus. Mousavi sa: "De brister i systemet har blivit mer synliga på grund av valet." Han kallade regeringen olaglig och uppgav att han och hans anhängare kommer att fortsätta att arbeta för att uppnå sitt mål att upphäva valet. Han fortsatte med att säga, "det verkliga problemet har inte försvunnit bara därför att demonstrationerna har lugnat ner sig, tvärtom så kommer vi att fortsätta att kämpa ända till slutet."


Regimen / Internationellt / Mullor

7. Ali Larijani talman för IRs (Islamiska republiken) parlament gratulerade Mahmoud Ahmadinejad för hans seger som president idag. Man höll ett extra öga på honom eftersom han är en viktig medlem av regimen som kunnat ansluta sig till pro-reformrörelsen dock har han varit fast vid Ahmadinejads sida, trots tidigare uppgifter.

8. Det bör noteras att förutom ett uttalande från pro-reform mullor i Qom till stöd för demonstranterna har inga andra uttalanden getts ut av stora mullaföreningarna i Qom varken för eller emot protesterna. Rapporter säger att de flesta präster i Qom är emot kraftåtgärder mot demonstranter och möten hålls dagligen mellan olika fraktioner för att fastställa deras handlande.

9. Hossein Subhani-Nya, en viktig medlem av det iranska parlamentets utrikes förbindelser, sa idag till Islamiska republikens Al-Alam TV att de hade indikationer på att 6 medlemsländerna i G8-gruppen redan har beslutat att kalla tillbaka sina ambassadörer från Islamiska republiken efter uppmaningar från Storbritannien. Han avslöjade aldrig vilka medlemsländer. Han sa att islamiska republiken aldrig skulle böja sig för västerländska påtryckningar och att de åtgärder som kommer att vidtas mot länder som kallar tillbaka sina ambassadörer kommer att variera från fall till fall.

10. Efter Joe Biden uttalanden i går sa idag Alaeddin Broujerdi, chefen för IRs parlamentariska kommitté för nationell säkerhet och utrikespolitik att IR skulle vidta ”konkreta och avgörande åtgärder” om Israel skulle attackera Iran. Han försvarade regeringens kraftåtgärder mot protester och kallade situationen i Iran lugn och fridfull. Idag har Frankrikes president Nicolas Sarkozy sagt att det iranska folket förtjänar en bättre regering.

11. Ayatolla Khamenei varnade västvärlden för att inte blanda sig i Irans inre angelägenheter. Han uppmanade västländerna att inte blanda sig i Iran och varnade dem för en reaktion från den iranska nationen om de inte ta hänsyn till hans varningar. Nyheter att Khamenei överges av höga tjänstemän inom regimen ökar. Det rapporterades idag att talesmannen för väktarrådet Kadkhodaie kommer att avgå snart att för att inrikta sig på undervisning. Det rapporteras att det är ett drag av Kadkhodaie att ta avstånd från regimen.

12. Stor Ayatollah Abbas-Ali Amid Zanjani, en före detta kansler av Tehrans universitet och medlem av De stridande prästernas förening sa idag att varje sund intellekt tvivlar att valets var rättvist. Han sa att de massiva arresteringarna av demonstranter efter valet var beklagliga och anklagade regimen för att döda demonstranter och sedan kallade de bråkmakare.

13. Samtidigt sa idag Gen.Maj Mohammad Ali Jafari, befälhavaren för IRGC att IRGC har tagit en stor roll i att stävja protesterna. Han sa att möjligheten presenterat sig och IRGC var tvungen att vidta åtgärder för att återställa lugnet i landet och det gjorde de nästan felfritt.


Arresteringar / Offentliggöranden / Dödade

14. Ahmadi-Mogham, en högt uppsatt polis tjänsteman i Teheran sa idag att polisen inte hade skjutit ett enda skott på demonstranterna. Han förnekade alla förhållandet mellan de ”civilklädda”, polisen och Basij styrkornq. Detta kommer i en tid då fler och fler källor rapporterar att minst 100 människor dödades i Teheran under demonstrationerna många av dem av Teherans polis.

15. Rapporter tyder på gripandet av minst en kvinnlig franska medborgare i Iran. Det kan inte bekräftas när hon arresterades eller var hon hålls anhållen. Det har rapporterats av BBC att hon är en akademiker som har spenderat 5 månader i Isfahan och att hon greps på väg ut från Iran via Teheran största flygplats.

16. Farnaz Moyerian, en student aktivist och reporter släpptes idag från Evin fängelset. Det har rapporterats att Mousavi ska hålla möte med de anhöriga till de fängslade demonstranterna någon gång under de närmaste dagarna för att diskutera deras frigivning.


Kommunikationer

17. SMS-tjänster var urkopplade i Teheran igen. Irans nationella sändnings organ har stoppats igen.


Diverse

18. Tehran's luftföroreningars övervaknings center varnade medborgarna att inte gå ut på tisdag eftersom luftföroreningar var över kritisk nivå på grund av den senaste tidens damm stormar. På grund av luftföroreningar ska alla myndigheter och läroanstalter i Teheran vara stängda imorgon tisdag. Ikväll ropades Allaho Akbar i hela Iran igen, även från tak som knappt kunde ses på grund av den dåliga sikten.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känner till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering och kväver i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Teheran och alla runt om i landet. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här:
Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska

Franska

Hebreiska

Spanska

Danska

Holländska

Tyska

Grekiska

Polska





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar