torsdag 16 juli 2009

15 juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från onsdagen den 15 juli.

Protester / oroligheter

1. Den främsta intresseorganisationen för jurister i Iran meddelade i tisdags att en ny lag för advokater utformas och kommer att införas. De anser att denna lag gör intrång i deras rättigheter och är emot konstitutionen. Idag har 52 framstående iranska advokater släppt ett uttalande som uppmanar regimen att respektera människors rättigheter. De uppmanade regimen att väcka åtal mot arresterade inom 24 timmar efter gripandet eller frige de.

2. Familjer till mer än 30 politiska fångar samlades framför den islamiska domstolen i Teheran och bad om ett omedelbart frisläppande av sina nära och kära. Gruppen Sörjande Mödrar har bett iranska folket att gå med dem i deras kommande demonstration som ska hållas nästa vecka. På torsdag kommer folk att be i Iran för de gripna demonstranterna , så att de friges och för deras välbefinnande.


3. Isfahans guvernör tillkännagav idag att alla som stödjer Mousavi är en fiende till islam. Det har rapporterats att el och vattenförsörjning har bruttits i många stora basarer i Irans kurdiska områden, eftersom de har haft utbredda strejker. Detta kan endast delvis bekräftas. Det fanns också rapporter om en bomb explosion i Sanandaj i Kordestan provinsen. Enligt uppgift har bomben exploderats inne i en statlig byggnad. Detta är obekräftat.

4. Det ryktas om att demonstrationer är planerade för fredag, men detta har inte kunnats bekräftas. Efter rapporter om att pro-Mousavi supportrar ska bära ett grönt band eller gröna kläder för att markera sitt stöd för honom under fredag böner, har twitter källor snabbt hävdat att det är ett knep från regimen för att identifiera demonstranter. Många bloggare har uttryckligen bett folk att inte bära något grönt till fredagbönen i Teheran. En ny form av protest från folket i Teheran är att skriva "Död åt diktatorn" på sedlar. Detta har blivit populärt och vinner terräng och det planeras att det ska skrivas ned på alla sedlar i omlopp i landet.


Oppositionen

5. Mahdi Karoubi beökte idag Sohrab A'rabi familj. Han meddelade också idag att han kommer att fortsätta kämpa för de fängslades rättigheter och personer vars egendom har skadats av regeringen. Han krävde av regimen att låta folk veta var deras nära och kära är och hur de mår. Flera familjer till flera politiska fångar har också träffat A'rabis familj.

6. Mir Hossein Mousavi tillkännagav idag att han kommer att närvara till fredagsbönen i Teheran denna vecka. Det ryktades igår att han inte skulle närvara och att uttalandet var ett trick av regimen för att locka demonstranter till fredagsbönen. Hans uttalande innebär att han närvarar efter fått upprepade uppmaningar från sina anhängare.

7. En källa nära Hashemi Rafsanjani hävdar att Rafsanjani kommer att försvara människors rättigheter i sin fredags böns predikan och visa sitt missnöje med efter valets våld. Källan, Ghoratullah Alikhani är en medlem av Imamens väg fraktionen i parlamentet, han hävdade att det är ett vägval som skulle ge protesterande ännu en tillkännagivelse. Rafsanjani meddelade igår att hans relation med Khamenei var som ett älskande par och det skulle aldrig brytas. Det är värt att nämna är dock att Alikhani är en stark pro-reform parlamentariker och en film med honom när han försvarar Mousavi och förlöjligar valet i ett tal i parlamentet framkom direkt efter valet.


Regimen / Internationellt

8. Statsägda medier, och flera framstående pro-Khamenei och pro-Ahmadinejad politiker försöker få regimen att åtala Mousavi, de anklagar honom anstiftare till de nuvarande oroligheterna i Iran.

9. Efter flygkraschen i Iran som dödade 168 människor alltså alla ombord har Islamiska republikens UTVALDA president Mahmoud Ahmadinejad tillkännagivit idag att Iranska flygbolag är de säkraste flygbolagen i världen. Den ryska tillverkade planet skulle resa från Teheran till Yerevan i Armenien när den kraschade nära Ghazvin som ligger nordväster om Teheran.

10. Rapporter har bekräftat att Ahmadinejads nya regering kommer att installeras i augusti och kommer att bestå huvudsakligen av starkt konservativa. Rapporter om att regeringen kommer att bestå av både konservativa och reformister som en kompromiss häftigt förnekats. Idag har vietnames president Nguy
n Minh Triết ringt Ahmadinejad och gratulerat honom till hans historiska vinst. Nguyen är nu med den lilla skaran av statschefer som har ringt och gratulerat Ahmadinejad.


Arresteringar / Frigivanden / Dödade

11. Organisationen ”The International Human Rights campaign in Iran” meddelade idag att antalet människor som dödats under de senaste tidens oroligheter i Iran var långt högre än vad regimen har rapporterat. Enligt en rapport som publicerats av organisationen i förra månaden har mer än 34 kroppar förts till bårhus i Teheran på en enda dag, medan regimen hävdat att mer än 20 människor har dött totalt. Enligt rapporten har kropparna förts till tre sjukhus i Teheran den 30 juni. 19 fördes till Imam Khomeini sjukhuset, 8 till Rasoole Akram sjukhus och 7 till Loqmane Hakeem sjukhus.

12. Det har nu bekräftat att flera studenter som hade varit försvunna från Birjand universitet i södra Khorasan provinsen hålls i förvar. Bland dessa studenter är Amin Ostadi och Milad Garajian. Det har också rapporterats att de personer som ansvarar för förhören av fångarna i Evin fängelset är Saeed Mortazavi, Hasan Zareh Denvai-Heydarifar och Hosseini Rasikh.

13. Information ministeriet tillkännagav idag att fångar hålls i olika fängelser i Iran hade de förhörs och polisen utredde deras brott. Han hävdade också att flera personer hade bekänt sina roller i oroligheterna i landet och att de också hade andra bevis som involverade dem i våldshandlingar.

Diverse

14. Farhad Fakhreddini, direktören för National Orkestern i Iran slutar idag i protest till vad han kallade regimens misshandel av fredliga demonstranter.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar