tisdag 21 juli 2009

19 Juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från söndagen den 19 juli.

Protester / Oroligheter

1. Det har delvis bekräftats att protester ägt rum i Shiraz ikväll. Tusentals demonstranter samlades under sen eftermiddag och marscherade på gatorna, de skrek slagord mot regimen i flera timmar, innan de lugnt avslutade sin demonstration. I går rapporterades det att Mahdi Karroubis anhängare hade fått tillstånd för en fredlig demonstration i Shiraz. Det har inte bekräftats om det blev några sammandrabbningar.

2. Familjer till fängslade demonstranter kommer att hålla en demonstration framför Evin-fängelset imorgon kväll.


Oppositionen

3. Mahdi Karroubi besökte några familjer till fängslade och där uttryckte han sin sorg över det hundratal armenier som dog i en flygkrasch. Karroubi också besökt kyrkan St Sarkis i Teheran för att ge kondoleanser till det Iran-armeniska samfundet över den tragiska händelsen.

4. I ett annat uttalande av Mahdi Karroubi idag, sa han "jag skäms över att vara en del av en regim som sprider lögner." Han fördömde säkerhetsstyrkorna för att hävda att några av deras styrkor har "blivit martyr", liksom uttalandet "att de inte öppnade eld mot någon”. Han hävdade att sådana inte kunde tas med allvar, hela världen hade bevittnat de grymheter som begås av säkerhetsstyrkorna. Karroubi bekräftade att han blev attackerad i fredags.

5. Khatami har också hållit möten med anhöriga till fångar idag. Han tackade Rafsanjani för hans predikan på fredagsbönen. Han fortsatte med att tillägga att det Rafsanjani begärt är "ett minimum krav som måste uppfyllas av regimen. Khatami la till att detta är inte bara en utmaning för regeringen, det är islamiska regimen som är i fara på grund av regeringens agerande. Han bad regimen att ta hänsyn till Rafsanjani uttalanden, men han sa att en folkomröstning för regeringens legitimitet bör hållas så snart som möjligt för att återupprätta folkets förtroende. Det har rapporterats att när Khatami hade sammanträde med fångarnas familj, hade två fångar tillåts av fängelsevakter i Evin att ringa deras familjer.

6. Hashemi Rafsanjani har rest till Mashhad och kommer att vara där i några dagar, enligt källor. Rafsanjani är där för att hålla möten med Ayatollahs Makarem Shirazi och Safi Golpayegani. Många viktiga mullor är i Mashhad just nu på grund av den heliga månaden Rajab (shiitiska). Rapporter visar att den överväldigande majoriteten av mullor i Mashhad stödjer Mousavi och Rafsanjani, medan en mycket liten minoritet lägger sitt stöd bakom Ahmadinejad.

7. Föreningen för Stridande präster (ACC) har publicerat ett uttalande idag och de kräver en folkomröstning. ACC gav också beröm till Hashemi Rafsanjanis predikan och uppmanade regimen att ta hänsyn till hans ord. Enligt ACC är en folkomröstning det bästa sättet att återställa förtroendet för det iranska folket, vars förtroende hade kraftigt minskat efter valet och efter valet turbulens.

8. Iranska säkerhetsstyrkor hävdar att konspirationen av MKO (Mujahideene Khalq Organization) att mörda Mousavi och Karroubi har avslöjats. MKO, vilket är en vänsterislamisk paramilitär organisation, har tidigare hävdat att Israel hade planerat att mörda Ahmadinejad före valet.

9. Mir Hossein Mousavi släppte ett uttalande idag, som erbjuder kondoleanser till familjerna till offren för flygkraschen nära Qazvin. I sitt uttalande visade han oro över flera nya olyckor med iranska flygbolag och uppmanade regeringen att arbeta för att förbättra flygsäkerheten i Iran.

10. Tjugo medlemmar av det iranska parlamentet har bett ministern för underrättelse och rättsväsendet att undersöka gripningarna av politiker och politiska aktivister.


Regimen/ Internationellt

11. Ett rykte spreds idag att Esfandyar Rahim-Mashaie, mannen som utsetts till vice president i Iran, har avböjt erbjudandet. Rapporter som kommit senare tyder på att Mashaie har nekat att han gjort ett sådant uttalande. Vi har inte kunnat bekräfta något uttalande, men det verkar osannolikt att han skulle avböja en sådan utnämning. Det har nu bekräftats att Khamenei har bett Hashemi Rafsanjani att närvara vid invigningsceremonin för ”president” Ahmadinejad , men Rafsanjani har avböjt.

12. Abbasali Kadkhodaie, talesman för väktarrådet har idag kritiserat Rafsanjanis predikan och svarat på kommentarer från en av Mousavis företrädare. Enligt Kadkhodaie har väktarrådet agerat inom lagens råmärken och använt alla lagliga medel för att säkerställa att valet var fritt och rättvist. Han kritiserade Karroubi och Mousavi för att inte ha skickat representanter till den kommitté som bildades av väktarrådet för att utreda anklagelser om röstbedrägerier. (Det är värt att nämna att den kommitté som inrättades var för att undersöka 10 % av de totala rösterna. Även om alla dessa röster skulle överförts till Mousavi hade Ahmadinejad fortfarande varit vinnaren)

13. Mohammad-Taqi Mesbah Yazdi, en framträdande shiitiska präst och konservativ som är förmodad religiös mentor för Ahmadinejad, sa idag att "Många politiker säger att de bara tror på Khameneis ord eftersom han har utsetts konstitutionellt. Khamenei har befogenheter som är oberoende för konstitutionen. "

14. Det har rapporterats att Ayatollah Javad Amoli och Ayatollah Amini kommer snart att träffa Khamenei för att diskutera efter valets kaos. I ett annat genombrott har Ayatollah Kharrazi från Qom meddelat att "Khamenei ansvarar för blodet som har spillts under de senaste veckorna."

15. IRs minister för energi har varnat medborgare som orsakar strömavbrott (genom att de överanvänder elektricitet) och sagt att var lönlöst och i fortsättningen skulle det betraktas som sabotage. Detta kommer vid en tidpunkt då färska anklagelser av IRGC mot demonstranter har publicerats. Regimen har ännu en gång hävda att:

A. protesterna var planerade i förväg

CH

B. Demonstranterna var beredda att använda våld flera veckor innan valet.


Frihetsberövad / Frisläppta / Dödade

16. Regimen har bekräftat att den sista av den brittiska ambassad personalen, Hossein Resam har släppts mot borgen. Hans frigivande kommer dagar efter hårda påtryckningar från det internationella samfundet. Regimen har också meddelat att över 40 demonstranter hade gripits under protesterna i fredagen.


17. I en skrivelse till rättsväsendet, Informations minister, och justitieminister i Iran har Ayatollah Mousavi Tabrizi krävt en snabb frigivning av alla politiska fångar. Han har krävt att alla sanktioner mot politiska partier ska avbrytas och sanktioner mot de som har brutit mot människors medborgerliga rättigheter under protesterna måste vidtas.

18. Oroväckande nyheter fortsätter att komma ur Evin fängelset. Frigivna fångar hävdar att fångar kedjas till väggarna i fängelsets korridorer . Fångar blir ofta slagna medans andra fångar tvingas att titta på. Påtvingad sömnbrist är vanligt. Livsmedel och läkemedel delas ut i begränsad mängd . Andra källor rapporterar också om fortsatt användning av sexuella övergrepp som tortyr taktik (vi har redan bekräftat att många fångar har våldtagits).

19. Dussintals universitetsstudenter från Tabriz, Mashhad och Semnan har uppmanats att inställa sig inför disciplinära kommittéer. Rapporter tyder på att de flesta av dessa studenter har aktivt deltagit i protesterna efter valet.


Media

20. IRIB TV har enligt uppgifter sänt en omgjord version av Hashemi Rafsanjanis predikan. Den versionen som sänds utelämnar hans vädjan om ett omedelbart frisläppande av fångarna samt hans uppmaning till lyft av media-censur. Istället visade de hans krav på enighet. Den visade också att Rafsanjani inte hade tagit någons parti under anförande. Detta är samtidigt som stora Ayatollan Sobhani kritiserade det iranska medierna hårt för deras lögner om vad som har hänt i Iran och kallade det icke islamiskt.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar