söndag 12 juli 2009

11 juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från fredag den 10 juli.

Protester / Demonstrationer

1. Protester ägde rum runt om i landet den 9 juli detta har bekräftats ännu en gång. Vi har också bekräftat att massarresteringarna har skett under demonstrationerna. Rapporter från strömavbrott under Ahmadinejads tal har nu bekräftas av mainstream media och (detta bekräftades på Twitter tre dagar sedan).

2. Långa veckovisa demonstrationer och den stora förekomsten av Basijis har haft en negativ inverkan på iranska basarer(marknaden), köpmännen finner det svårare och svårare att hålla öppet. Handeln i Iran håller sakta på att stanna till. Rapporter visar att oppositionen är i planeringen av flera strejker och protester. Idag var det omkring 150 demonstranter som kastade ägg på tyska ambassaden i Teheran i protest mot mordet på den egyptiska kvinnan i Tyskland av högerextremister. (Protesterna var arrangerade av regimen)

3. Människor i Teheran fortsätter att tuta sina horn vid åsynen av Basijis - och skriker anti regim slagord medan de kör förbi. Många kör med sina strålkastare på(ett sätt att visa protestera). Rapporter visar att många Basijis är har sagt upp sig och håller på att ersättas med nya rekryter, många av dem under 18 år. Människor som reser till Iran är förhörs på flygplatsen vid ankomsten och tvingas avslöja sina Twitter och Facebook konton så att regeringen kan övervaka deras online-aktivitet.


Oppositionen

4. I ett brev till chefen för rättsväsendet har Mahdi Karoubi, en av kandidaterna under valet och en viktig aktör bakom de nuvarande demonstrationerna, har han krävt ett omedelbart frisläppande av alla politiska fångar och andra som gripits under protesterarna. I en skrivelse till Ayatollah Shahrodi, har Karoubi hävdade att "Människor tror på systemet, men systemet hade kapats av ett fåtal." Han anklagade Teheran myndigheter att systematiskt utrota oppositionen. Han varnade regering för "ofattbara konsekvenser" om den nuvarande situationen kvarstod.

5. Stor Ayatollan Montazeri har släppt en Fatwa som är mycket positiv till demonstranter och deras sak. I Fatwan har Montazeri "fördömt våld mot demonstranter som icke Islamiskt." Han vädjade till regimen att inte använda Shi'ism och islam i sina handlingar. Han antydde att Khamenei ledarskap står mot islam, mänskligt moral och nationella intressen och att Khamenei har helt klart fel. Rapporter om Ayatollah Ustadi i Qom den ställföreträdande fredag böneledare har avgått och efterlyser strejker i Iran med detta har inte kunnat bekräftas.

6. I ett öppet brev till media har den kvinnliga falangen av Mousavis parti ”Deltagande Fronten” har sagt att iranska mödrar avvaktade frisläppandet av deras nära och kära med tårar i ögonen och värkande hjärtan. De uppmanade regimen att omedelbart frige alla fångar och stoppa arresteringen av människor som använder fredliga medel för att uttrycka sitt missnöje.


Regeringen / Internationellt

7. Irans utrikesminister Manuchehr Motaki, har sagt att Iran är villig att diskutera frågor med väst, men hävdade att regeringen kommer att lägga fram en rad frågor för diskussion och inte bara en. Detta kommer vid en tidpunkt då Europeiska unionen har förbjudit utgivningen av visum till islamiska republikens diplomater som vill åka in i EU.

8. Talesmanen för parlamentets Imamens väg fraktion (reformvänligt parti) deklarerade att regeringens legitimitet var "tveksamma" efter vad som framkommit efter valet. Rapporter från Teheran tyder på att många medlemmar inom fraktionen inte tänker delta i "förtroende omröstningen" som kommer att hållas i parlamentet inom kort (presidenten väljer sin regering och sedan sker en förtroendeomröstning). Talesmannen sa att "När en minister vägrar att lyssna på allmänheten, så bör den inte förvänta sig att få en förtroende röst."

9. Tehran's polis chef har utlyst undantagstillstånd i delar av Teheran. Regimen har tagit bort chefen för säkerheten för Zanjan provinsen efter att rapporter dykt upp att han kan vara positivt inställda till reform rörelsen. Ett antal framstående medborgare i Tabriz har skrivit ett brev till Khamenei och förklarat att "folket var inte nöjd med valet och att de kommer att fortsätta att uttrycka sitt motstånd mot Ahmadinejads regering."

10. En av Mousavi kontor, som ligger inne i Presidentens palats, har evakuerats på regimens order. Mousavi har användt detta kontor under de senaste tjugo åren efter att han lämnat premiärminister posten. Det var inte hans kampanj högkvarter. Samtidigt har regimen ökat sin mediekampanj för att misskreditera Mousavi roll i Iran tidigare. Detta kommer vid en tidpunkt då ett stort antal iranska präster i Qom, har enligt uppgift hotade att lämna Iran för Najaf i Irak (Najaf är den heligaste platsen i Shi'ism och Qom är ett centrum för shiitiska lärande). De krävde att regimen skulle upphöra med det obevekliga trycket på dem.


Frihetsberövad / Frisläppta / Dödade

11. Rapporter inifrån Evin Prison säger att åtminstonde en fånge har avlidit under extrem tortyr. Den intagne är son till en medlem i gruppen Sörjande Mödrar (även kallad Mödrar för fred) och enligt uppgift heter han Sohrab Arabi. Rapporter om PLÅGSAMMA handlingar hade bekräftats tidigare, men senaste information avslöjar mer extrema former, exempelvis:

o Bindning av fånge och sedan misshandel med batong
o tvinga fångarna att ligga på sin skadade sida på het asfalt
o hälla brännhet-vatten över fångarnas huvud

12. Många rapporter har kommit som säger att fångar tvingas vara i 3 x 3 meters celler med över 12 andra. Andra rapporter indikerar att fängelsena är så överfulla att fångar nu kastas in i celler som är totalt förfallna och halvt rivna. Fångar förhördes oavbrutet i mer än 12 timmar. Skadade fångar får inte någon läkarhjälp , många sägs vara i mycket dåligt fysiskt skick.

13. Islamiska republiken har nu 36 journalister i fängelse. Rapporter visar att trots trångboddhet, har nästan 150 demonstranter arresterats den 9 juli i Teheran och flyttats till Evin fängelset. Vi har ingen bekräftelse på exakta antalet människor. Gripandet av många människor har bekräftats idag, bland de: Abbas Mirza Abutalebi (en reformvänlig politiker), Majid Saidi och Towheed Begi (fotojournalist), Kaveh Muzaffari (en journalist som varit häktad tidigare men släppts), Shamsuddin Esaie (en viktig medhjälpare till Mousavi) och Hengameh Shaheedi (en viktig medlem av Etemaade Melli partiet).

14. Den goda nyheten är att idag har regimen senarelagt rättegångsdatumet för de sju Bahaierna som fängslats. De har åtalats enligt Irans stränga religiösa lagar på grund av sin tro. Rapporter visar också att Kambiz Noroozi, en journalist som häktades igår släppts. Familjer till flera fångar har direktvädjat till inflytelserika präster i Qom och bett de hjälpa de att få sina anhöriga frisläppta.

Media

15. I ett oväntat drag har ISNA en av Irans officiella nyhetsbyråer förklarat att de senaste tidens oroligheter i Kinas autonoma provins Xinjiang var provocerade av USA. ISNA förklarade att Kina har gjort allt den kunnat för att kväva upproret som fått liv genom väst-länder.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här:
Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?


Engelska

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar