fredag 10 juli 2009

9 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)


Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från torsdag den 9 juli.


Protester / demonstrarioner

1. Som väntat demonstrerades det idag i nästan varje hörn av Iran. Sammanlagt gick det ut tiotusentals Iranier ut på gatorna över hela landet. Protesterande blev misshandlade, arresterade och skjutna på. Tårgas användes frekvent. Detaljerad återblick följer.

2. Teheran - Redan innan protesterna började, hade säkerhetsstyrkorna samlats i Enghelab torget, Jamalzadeh torget och andra delar av staden. Det föreföll som om helikoptrar flög runt i nästan varje kvarter i staden. Deras närvaro var kontinuerlig över Enghelab torget, Laleh park, Azadi esplanaden och Azadi torget. En IRGC (Islamiska revolutionära gardet även känd som Sepahe Pasdaran på farsi) enhet, var stationerad framför inrikesministeriet. Alla butiker var stängda på Azadi esplanaden för att förhindra eventuell skadegörelse.

3. Vid klockan 17:00 hade människor börjat samlas i massor på Vanak torget, Enghelab torget, Valiasr torget, Ferdowsi torget, liksom andra delar av Teheran. Hundratals samlades utanför Teherans universitet och Tehrans Polytekniska Universitet. Folkmassorna hade sällskaps av sina fruar, fäder, mödrar och barn. I motsats till de flesta rapporter hade många äldre människor anslutit sig till protesterna. I några fall har förbigående anslutit sig till demonstrationerna för att görare svårare för säkerhetsstyrkorna att attackera.

4. Demonstranter skanderade "Mir Hossein, Ya Hossein!" Och "Död åt diktatorn." Konstigt nog var några slagord riktade mot Mojtaba Khamenei, son till Ayatollah Khamenei. Mojtaba Khamenei påstås ha tagit kontroll över Basij styrkorna (Regimens paramilitära arme som även agerar religions ”moral” polis) och är starkt engagerad i regimens försök att brutalt slå ned protesterna. "Mojtaba Bemiri, Rahbari Ro Nabini" - Mojtaba hoppas du dör och aldrig bli ledare ropades ut i många områden (jag personligen har sett några autentiska videoklipp).

5. Att beräkna hur många som faktiskt hade samlats i Teheran är nästan omöjligt. Vad man kan säkert säga baserat på ögonvittnesskildringar och granskning av filmer, är att siffrorna är mer än 35000 det är inklusive alla de demonstrerande och några fotgängare som gick med dem. Även detta nummer är bara en uppskattning. Enligt rapporter har demonstrationer över hela landet varit mer än dubbelt så mycket än. Det finns bekräftade rapporter om människor som protesterade framför den kinesiska ambassaden i Teheran. (Kina och även ryssland är ett av de få länder som har stödjer Ahmadinejad och regimen mer eller mindre öppet)

6. Polisen och Basij styrkorna var på plats på gatorna till motsats till vad som sades av vissa regimvänliga källor innan dagens demonstrationer. Sammanstötningar rapporterades i Teheran på Valiasr torget, Enghelab torget, Vanak torget, Karegar Shomali gatan, Tehran universitet och andra delar av staden. Polis sköt mot människor i Azadi och Enghelab torget. Vittnen har sett folk träffas av kulor och sedan ramlat till marken. Hittills har ett dödsfall bekräftats i dagens sammanstötningar.

7. Tårgas användes på Vanak torget, Enghelab torget, Tehran universitet och andra områden. Tårgas användes mest framför Tehran Universitet där hundratals demonstranter hade samlats. Demonstranter sköts med gummikulor också. Tårgas kastades i bussar i ett försök att stoppa demonstranterna från att ta sig till och från olika platser.

8. Vi har bekräftade rapporter om att ”civilklädda” styrkor attackerade studentkorridorer till Amir Kabir universitet. Delvis bekräftade rapporter säger att attacker har skett mot Teherans Polytekniska universitet. Obekräftade rapporter säger att säkerhetsstyrkorna sköt mot människor från helikoptrar. Kraftiga sammanstötningar rapporterades från Tajrish och Shariati gatan också.

9. Bränder var spridda runt Teheran. Tunnelbanestationen vid Mirdamad sattes i brand. Basijis sågs slå sönder butiksfönster och attackerade människor urskillningslöst. Det fanns rapporter om att människor har gett igen och attackerat Basiji styrkorna i ett försök att stoppa dem från att skada egendom och gripa andra demonstranter. (Regimen attacker egendom så att de kan säga att demonstrationerna är våldsamma och det är därför de använder våld men det finns massor av filmer som visar att det är säkerhetsstyrkorna som saboterar)

10. Mousavi skulle följa med sörjande familjer till en moské i Teheran idag. Hittills har inga rapporter om hans aktiviteter rapporterats. Rafsanjani dotter var också förväntad att ansluta sig till protesterna men ingen bekräftelse om hennes närvaro har erhållits.

11. Som tidigare nämnts är det bara ett dödsfall kan bekräftas vid denna punkt. Filmer där människor brutalt misshandlad har cirkulerats på internet och de flesta av dem är bekräftade. I dagens protester har ett ökat antal kvinnor blivit skoningslöst misshandlade. När säkerhetsstyrkorna jagade folksamlingar halkade ofta kvinnor efter och därmed blev skoningslösts misshandlad med batonger (Personligen såg jag ett videoklipp på en kvinna med ett brutet ben som transporteras bort av andra demonstranter).

12. Vid slutet av dagen i Teheran har folket gått ut på hus taken igen och börjat ropa "Allah o Akbar" och "Död åt diktatorn". Det fanns rapporter om Basijis börjat skjuta på folk på hustaken i vissa delar av Teheran. Endast delvis bekräftelse kan erhållas för detta.

13. Bortsett från Teheran har stora protester bekräftats i Ahvaz, Mashhad, Rasht, Isfahan, Tabriz, Sari, Hamadan, Babol, Kerman, Dezfol och Shiraz. Rapporter visar att Shiraz demonstrationer förmodligen var den största. Isfahan kom två till antalet demonstranter.

14. Rapporter om sammanstötningar i Isfahan där protester ägde rum mellan klockan 18:00 till 20:00 har bekräftas. Tårgas användes frekvent. I Dezfol där cirka två tusen människor intog gatorna har rapporter om sammanstötningar bekräftats. Delvis bekräftade rapporter från Mashhad visar att mullor har ännu en gång anslutit sig till demonstranterna.


Opositionen

15. Iranska Nobels fredpristagare, Shirin Ebadi har skrivit ett öppet brev till Mahmoud Ahmadinejad som också har publicerats på nätet. Ebadi har begärt att förbudet på Centret för Försvarare av mänskliga rättigheter som hon är ordförande för lyfts och ett slut på polisiära och politiska förtryck på civila, politiker och människorättsaktivister av statliga organ och tjänstemän i hans administration.


Regimen/ Internationellt

16. Rapporter från Teheran tyder på att seniora ayatollor som har stött regimen har i allt högre grad blivit besvikna på Khameneis ledarskap på grund av sin sons kraftiga engagemang i efter valets händelser. Delvis bekräftade rapporter från Teheran tyder på att chefen för rättsväsendet har stoppat alla dödsdomar tills vidare.

17. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har uppmanat Israel att inte attackera Irans kärntekniska anläggningar. Irans ambassadör i Irak sa att i torsdags att fem iranska diplomater som USAs styrkor hade i sitt förvar i Irak i mer än två år har överlämnats till den irakiska staten.

18. Europeiska domstolen har förlängt förbudet mot Irans centralbank att verka i Europa. Domstolen beslutade att Irans regim har brutit mot internationella lagar genom att fortsätta att arbeta på sitt nukleära program, vilket gör att tidigare beslutet från EU att förbjuda banken bör fortsätta att gälla.


Frihetsberövad / Frigivna / Dödade

19. Minst 30 personer greps framför Tehran Universitet och flera andra greps på Valiasr torget. Flera demonstranter sågs bli misshandlade och sedan blivit släpade iväg av säkerhetsstyrkor. Säkerhetsstyrkorna sägs ha använt ambulanser för att transportera arresterade så att folk skulle låta dem passera.

20. Det finns rapporter om att vissa unga iranier har fått sina pass konfiskerade på flygplatsen före inträdet till iransk mark. Mehsa Amrabadi har slutligen kunnat ringa sin familj efter tre veckor från det att hon gripits. Hon är flera månader gravid och hennes man har också gripits och hon hålls i Evin fängelset. Sayeed Laylaz har också ringt sin familj efter att hon häktats för flera dagar sedan.

20. Abbas Hakimzadeh en reformvänlig politiker och Kaveh Muzaffari, en reporter blev båda släppta idag. Det har rapporterats att FN:s mänskliga rättigheters organ har begärt av den iranska regimen att låta dem komma in i landet och utreda brott mot de mänskliga rättigheterna som har skett efter valet.


Media / Kommunikation

21. I Teheran var nummerupplysningen nere, SMS service var nere, mobiltelefoner fungerade inte i flera delar av staden och även landbaserade linjer var ur funktion i vissa delar( Jag vill framföra ett stort tack till NOKIASiemes från regimen). De flesta av Islamiska republikens TV stationer ignorerade protesterna nästan helt. Senare på kvällen visade då några cencurerade klipp. Press TV (IR engelsk talande kanal) hävdade igen att Storbritannien var otvivelaktigt bakom oroligheterna i Iran.

Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?


Engelska


Franska


Grekiska



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar