torsdag 2 juli 2009

1 Juli

The Green Brief (01 juli)
Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter - och jag har varit nedsänkt i tweets från Iran under de senaste timmarna. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom min tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan positivt bekräfta från Tisdagen den 01 juli i Iran.


Protester

1. Det har förekommit obekräftade rapporter om en protest i Teheran i dag. Det fanns rapporter om sammanstötningar i Rasht som delvis kan bekräftas. Sammandrabbningar bröt ut när polisen försökte skingra människor som sörjer döda demonstranter. En läkare och två sjuksköterskor blev brutalt misshandlade i Loghman sjukhus i Teheran efter att de försökt stoppa säkerhetsstyrkorna från att gripa en skadades demonstrant från anläggningen. En Twitter källa pratade med en Basiji(Moralpolis) i Teheran i dag. Enligt källan har Basijin hävdadat att han arbetadar för islam, men hoppas att han inte skulle bli tvungna att kväsa protester igen.

2. Protester är planerad till i morgon - även om ingen är helt bekräfta. Ett antal iranska kvinnor som har bildat en kvasi-protestgrupp kallad Sörjande Mödrar har meddelat att de kommer att samlas i Laleh Park i Teheran på lördag för att sörja de döda. Rapporter från Teheran tyder på att butikerna har stängt tidigare än vanligt. Flera källor hävdade att staden är i ett virtuellt tillstånd av en inofficiell utegångsförbud.


Politiska uttalanden

3. Mousavi gav idag hans 9:e uttalande sedan valet. Han sa att "ingen möjlighet att belysa omfattningen av denna lögn och dess historiska konsekvenser bör gå förlorad och att lögnare och fuskare tar skydd bakom lagen för att införa sina avsikter." Han sa även att det var hans och "alla iranska revolutionärers” ansvar att inte låta blodet från tusentals martyrerna att ha varit förgäves. ”Det är vår historiska uppgift att fortsätta våra protest och inte överge kampen att återvinna människors rättigheter.” Han ifrågasatte regeringens legitimitet och sa att han inte längre tror på regimens legitimitet - en känsla som redan erkänts av de flesta iranier. Han uppmanade regimens elit att hjälpa utsätta valfusk genom att släppa bevis och dokument som de har tillgång till.

4. Khatami kritiserade regeringen i en ny, hårdare tonen som visar ren förakt för regimen. Han kallade valet en "statskupp mot demokratin." Han frågade, "Hur kan det iranska folket lugna ner när deras röster blev stulna? När blod spills och har spillts? När de håller på att gripas i massor? När regeringen och medier uppenbart ignorera dem? "Han frågade," Hur är en nationell försoning möjligt i ett land som håller på att förvandlas till en polisstat? "Han fortsatte med att säga att vad som händer nu i Iran ”är en klar kränkning av de rättigheter folket har enligt konstitutionen.” Han anklagade medierna för att försöka provocera ytterligare oroligheter och våld genom att inte rapportera och kritiserade regimens försök till censur. Han förutspådde att regimens skulle falla om detta skulle fortsätta.

5. Khatami träffade senare flera gripna demonstranters familjer. Han begärde återigen frigivning av personer som fängslats för att ha protesterat, inklusive alla politiska och mediala personligheter. Han anklagade inrikesministeriet som påstår sig vara "ovetande" över det öde som drabbat många av de fängslade.

6. En video av Ayatollah Hadi Ghaffari, en annan framträdande shiitiska präst har dykt där han direkt anklagar Khamenei att ha syndat mot folket genom att beställa arresteringar och avrättningar. Detta är den andra högt uppsatt präst i två dagar som har rapporterats kritisera regimen hårt. Ayatollah Taheri, före detta fredagsbön talare i Isfahan kritiserade regeringens agerande i går.


Regeringen

7. Mahmoud Ahmadinejad sa idag att det fanns lika mycket sanning i att det har skett valfusk i Iran som i att förintelsen har skett. (Ahmadinejad är en Förintelse förnekare.) Ahmadinejad sägs avbrutit hans resa till Libyen för att närvara vid ett afrikanskt toppmöte i dag. Medierna rapporterade att Ahmadinejad var för upptagen och det fanns "andra prioriteringar". Detta kommer vid en tidpunkt då några reformivrare i hemlighet planerar att skapa en skuggregering för Iran - enligt obekräftade rapporter.

8. En grupp i parlamentet som kallar sig Imamens väg fraktionen, bett de anhöriga till fångar att skicka dem uppgifter om sina gripna familjemedlemmar. Idag greps ännu mer högprofilerade iranier. Bland de arresterade var Saeedeh Kordinejad och Zoia Hasani medlemmar av Mosharekat partiet, Vahid Amoozadeh-Khalili - son till en annan pro-reform person och Omid Mosleh - en viktig film kritiker. Mosleh har senare släppts. Mohammad Mostafayee, en framstående jurist som hade arresterats två dagar sedan, har också släppts mot borgen i dag.


Arresteringar, Offentliggöranden och Utredningar

9. Vahid Amoozadeh-Khalili gripande kunde bekräftas i dag, han har varit försvunnen i två dagar. En högt uppsatt tjänsteman inom polisen bekräftat att 1032 personer hade arresterats sedan början av protester. Enligt oberoende källor är siffrorna är sannolikt mycket högre. Det blev delvis bekräftat att fyra brittiska ambassad personal som tidigare blivit gripna har frigivits. En är fortfarande anhållna. Regeringen har tidigare hävdat att vissa av de nio arresterades var skyldiga att delta i planeringen av de nuvarande oroligheterna i Iran. Frigivningen kom efter att EU hotat att dra ut alla sina diplomater från Iran om de Brittiska ambassadens lokal anställda inte släppts.

10. Den iranska regeringen hävdade att mordet på Neda Agha-Soltan inte var kopplat till protesterna och oroligheterna i Iran. Irans polischef tillkännagav idag att ett av de viktigaste ögonvittnen av Nedas död, Arash Hejazi, var eftersökt av Interpol för ospecificerade brott. Regeringen hade tidigare hävdat att den kula som dödade Neda var inte skjuten med vapen som användsav iranska säkerhetsstyrkor.



Standard
11. Mohmmad Ghouchani, den frihetsberövade chefredaktör för Etemade Melli, har förnekat rapporter som publicerats i IRG viktigaste media kanal ”Javan Daily” att han har erkänt brott och brutit mot lagen genom att organisera protester. Han avvisade också Javan: s påstående att han hade i hemlighet utbildats i ett arabiskt land att utföra subversion taktik. Han påstod sig inte ens äger ett pass.


Media i Iran och Diverse

12. Etemade Melli kommer att publiceras på nytt med början i morgon efter att ha förbjudits för en dag för att de har försökt publicera Karoubis uttalanden igår. Rapporter tyder på att regeringen nu kraftigt censurera Etemade Melli liksom andra tidningar i syfte att stoppa sådana uttalanden från att nå ut till allmänheten. En reporter från statsägda Press TV har avslutat sin anställning för att personen tycker att stationens rapportering av händelserna efter valet har varit för partiska till regimensfördel.

13. Idag följde några reportrar guvernören i Fars provinsen och fredag bönsledaren "Imamen av Shiraz” och de råkade hitta fyra oöppnade valurnor från valet, i Shiraz viktigaste biblioteket. Valreglerna i Iran säger att alla valurnor ska levereras till Teheran. Enligt rapporter har guvernören snabbt deklarerade innehållet i rutorna ”nationella dokument ” och sagt att åt reportrarna att inte rapportera händelsen.

(Här är några bilder av lådor som de syns tydligt förseglade. Den sista bilden visar Imam rösta på valdagen, som bär en annan dräkt. Vi kan inte helt återge bilder som inga datum kan ses på bilderna.)
پایگاه مستقل خبر رسانی عبرت www.ebrat.ir

14. Utrop av Allah o Akbar fortsatte att skallra Teheran och andra städer i skymningen. En rapport publicerad av The Guardian säger att en person som har protesterat genom att skrika Allah och Akbar har misshandlas och våldtagits. Här är hela historien om The Guardian webbplats: Iran protester was arrested, beaten and raped, friend says | World news | guardian.co.uk

Läs här om du vill hjälpa eller få hjälp!

Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering och kväver i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Teheran och alla runt om i landet. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:


English:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor

Help us set up more bridges on Tor here:
Torrents list Rivolta in Iran


Decals

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar