lördag 4 juli 2009

3 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)


Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från fredag den 03 juli i Iran.


Protester


1. Familjer till fängslade demonstranter fortsatte att myllra framför Evin-fängelset för tredje dagen i rad. I gårdagens sörjannde på Beheshte Zahra kyrkogården uppgavs sörjande att de attackerades av Basiji styrkor. Det har rapporterades att en stor del av Tehrans butiker var stängda i går för att hedra den 20 dagen i "Sea of Green" rörelse.


2. Det var demonstrationer i Mashhad idag, även om våra källor inte kunde meddela fler uppgifterna än så om Mashhad. Källor uppgav också att hittills har minst 5 personer dödats och fler än 200 har kvarhållits efter protester i Mashhad. Högprofilerade fångar omfattar Hashem Khastar, Reza Arab och Rohullah Shahsavar.

3. Det främsta universitetet i Sistan o Baluchistan provinsen har stängts ner av regimen, enligt obekräftade rapporter. Dessutom är studenter från universitetet blivit släpades ut ur sina studentkorridorer och studenthem och blivit hem skickade. Daryoosh Shikoof, en framträdande iransk filmmakare som bor i Tyskland, har börjat en hungerstrejk framför den ryska ambassaden i Berlin för att protestera mot Rysslands fortsatta stöd till Ahmadinejads regim.


Arresterad och dödade

4. Ayatollah Jannati ledare för väktarrådet har meddelat att de återstående brittiska ambassadens personal har visat sig ha haft ett finger med i den oro(demonstrationerna). I sitt tal vid fredagsbönen i Teheran, sa han att de kommer att "åtalas för de brott de har begått och erkänt." Han fortsatte med att säga att "bekännelser från andra anstiftare av våld kommer också att visas på nationell TV." Källor indikerar att regeringen planerar att hänga den återstående personalen efter sken rättegångar. Regimen har kvar två av de åtta brittiska ambassad personal kvar i fångenskap.


5. Sara Sabaghian, en advokat och framstående kvinnorätts aktivist, frigavs idag från Evin fängelset. En annan fånge i Evin fängelset, Mojtaba Tehrani som upprätthöll webbsidan för Etemade Melli (Reformist tidning) har ringt sin familj efter en vecka i fångenskap och bad att de skulle be för henne. Rapporter har också bekräftat att ett Iran Telecom anställd som skickat textmeddelanden till BBC har fått sparken från sitt jobb.


Uttalanden

6. Stor Ayatollan Yosuf Sanei sa idag i ett uttalande att "bekännelser av fängslade demonstranterna inte hade något värde, varken juridiskt eller rationellt." Han sa att "arresteringar, mord, misshandel, lögner och knep får inte stoppa människor från att behålla sin rätt att bestämma om sin egen framtid. "Han ifrågasatte legitimiteten i valet igen med att konstatera att ingen av kandidaterna förutom vinnaren(Ahmadinejad) har gett upp sina anspråk mot dess opartiskhet. Han varnade säkerhetsstyrkorna mot användning av våld mot civila och kallade det en "oförlåtliga synd" och uppgav att inga beslut av någon myndighet kan rättfärdiga våldshandlingar mot befolkningen. Hans uttalanden kom vid en tidpunkt då fler Ayatollor har tagit parti med demonstranter och fördömer regimens agerande i efterdyningarna av valet.

7. Inga tillförlitliga uttalanden från Mousavi har dykt dag. Hans fru, Zahra Rahnavard har dock gjort ett uttalande idag då hon sa att Mousavi kommer att fortsätta att kämpa för kvinnors rättigheter. Rapporter har indikerat att hon åtminstone är under husarrest och obekräftade rapporter tyder på att båda är för närvarande övervakade av säkerhetsstyrkor och deras rörlighet är starkt begränsad.

8. Föreningen för iranska universitets akademiker har publicerat ett uttalande där de hävdar att "regeringen var ute efter att kuva opposition på alla möjliga sätt efter det omfattande valfusket." Dussintals iranska universitetsprofessorer har undertecknat ett brev som uttrycker djup ilska över attacker från säkerhetsstyrkorna på iranska universitet och studenter.


Regimen / Internationellt

9. Rapporter visar att Ahmadinejads resa till Mashhad har avbrutits på grund av regimens rädsla för eventuella våldsamma reaktioner från de boende där. Det har även rapporteras att mullor i Mashhad genomför privata möten för att utvärdera situationen och många har gett sin välsignelse till de protesterande. Mashhad är Irans andra största stad och är en helig stad på grund av de många helgedomar för martyrer liksom det enda helgedomen för profeten Mohammeds familjemedlemmar. Mashhad har även en stor och inflyttelserik population av mullor.

10. Alla 27 EU länder har kallats till sig Islamiska republikens ambassadörer i sina länder för att fråga dem om det aktuella läget i Iran. De frågade om ödet för de återstående arresterade brittiska ambassad personal som hålls i Teheran och krävde att de omedelbart skulle friges. Trycket har ökat på islamiska republiken från EU. Nu söker EU "andra sätt" att lösa situationen. Det rapporteras att EU överväger huruvida man bör sluta utfärda visum till iranska regimens tjänstemän.

11. Den nederländska regeringen har idag antagit lagar som förbjuder försäljning av all teknik som kan användas för att filtrera och censurera information i Iran. Det rapporterades att Kina lånar ut expertis till den iranska regeringen att censurera hemsidor och spåra nät dissidenter. Idag har det också rapporterats att sultanen av Oman en av väldigt få som gratulerade Ahmadinejad för hans omval har avbrutits sin resa till Iran.

12. Etemaade Melli Tidning blev återigen censurerad av regimen. Enligt rapporter var de tvungna att publicera en upprepning av gårdagens artiklar. Regimen har hävdat att de filmer av Nedas död är falska. Mr Zarghami, chef för regimens officiella mediers organisation IRIB, har anklagat Twitter, Facebook och YouTube för grov falsifiering av vad som händer i Iran och sade att de var regisserade av utländska makter.


Läs här om du vill hjälpa till!

A.Du kan fömedla länkar och låta fler människor känner till vad som händer i Iran.

B.Regeringen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering och kväver i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Teheran och alla runt om i landet. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta:



Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (78 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar