onsdag 15 juli 2009

14 Juli

Jag är NiteOwl AKA Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på Twitter. Jag har försökt att vara mycket försiktiga när det gäller att välja min Twitter källor. Vad jag har sammanställts nedan är vad jag kan bekräfta genom mina tillförlitliga Twitter källor. Kom ihåg, det är allt från tweets. [B] (Mitt arbete är släppt under Creative Commons (CC). Så använda den fritt)

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från tisdagen den 14 juli.

Protester / oroligheter

1. Islamiska republikens energiministerium har bett alla iranska medborgarna att minska sin användning av el sent på kvällarna. Protesterande har använt elektriska apparater i massor för att störa elförsörjningen i landet. Ministeriet har bett om en minskad användning mellan kl 20:00 till 23:00.

2. På söndag kväll sattes huvudingången till informationsministeriets byggnad i Mashhad i brand. Det har rapporterats att detta gjordes som hämnd för måndagens mord på Mehrdad Heydari en framstående journalist från Mashhad. Heydari död har ryktats om att det har skett genom regimens säkerhetsstyrkor.

3. Rapporter visar att säkerhetssituationen i Tabriz är mycket dålig. Det finns dock inga tillförlitliga nyhetsrapporteringen från Tabriz i detta skede. Det har rapporterats att iranska popidolen, Googoosh, kommer att gå i hungerstrejk framför FN i New York den 22 juli 2009.

4. Det har nu helt bekräftats att Hashemi Rafsanjani kommer att leda fredagbönen i Teheran. Vi rapporterade igår att Mahdi Karoubi, Mohammad Khatami och Mir Hossein Mousavi också planerat att delta. Rapporter som just inkommit från Iran tyder på att så kanske inte är fallet. Således, tills ytterligare en bekräftelse kommer kan all information om "förmodad närvaro” tas med en nypa salt.

Oppositionen

5. Medlemmar av oppositionen har börjat stämma statsägda tidningar för ärekränkning, ryktes spridning och förtal. Källor hävdar att Mousavi kontor samt Khatamis kontor har stämt Reja Nyheter, Fars nyhetsbyrå, Iran Daily och Keyhan Daily. Vi rapporterade i Green Breif den 4-5 juli att Mousavi var på väg att bilda en ny politisk front. Detta har nu helt bekräftat. Det finns rapporter om att Mousavi tagit avstånd till Khameneis försök att arrangera akuta överläggningar men detta kan inte ens delvis bekräftas.


Regimen / Internationellt

6. Vice talman i IRs parlament tillkännagav idag att IRs ”valda” president Mahmoud Ahmadinejad kommer att edsväras den 2 augusti 2009. Även om Ahmadinejad har skjutit upp många av hans resor till utlandet och även inrikes resor under de senaste veckorna har det nu blivit bekräftat att han kommer att resa till Mashhad på torsdag.


Frihetsberövad / Frigivna / Dödade

7. Det rapporterades igår att tidningen Hamshahri har sparkat några av sina anställda. Vi har bekräftat idag att en av de anställda, Marjan Abdul-Hayan (tekniker), har gripits. Koroush Javan, en fotograf för tidningen Khorshid, har också gripits. Rapporter visar att tre av Javans inneboende också häktats med honom.

8. Blogger Mohammad Ismailzadeh har släppts mot borgen efter en månad i häkte. Mojtaba Tehrani har bett familjen att betala borgen på cirka 150 miljoner Tomans (150 miljoner Tomans är ungefär 1 200 000 kr) Mir Hossein Mousavi och hans fru Zahra Rahnavard träffade demonstranten Sohrab A'rabi familj för att framföra sina kondoleanser.

9. Familjer till flera politiska fångar höll en presskonferens idag i Teheran. De tillkännagav att hittills har alla ansträngningar att kontakta sina anhöriga misslyckats. Enligt de har IRs myndigheter inte svarat på någon av sina deras förfrågan om deras anhöriga. I morgon kommer familjer till fängslade att möte med en tre medlemmars kommitté som inrättas genom det iranska rättsväsendet att följa upp statusen för de fängslade.

10. Nya rapporter har framkommit att regimen har lagrat kropparna till hundratals demonstranter som dödads av regimen under oroligheterna, i en byggnad i sydvästra Teheran istället för att ge deras kroppar till deras nära och kära. Norooz, en iransk nyhetstjänst online hävdar att en familj fördes till en byggnad och visats bilder på hundratals döda fångar för att kunna identifiera sin anhörig. Det bör noteras att den byggnad som de har använt är en byggnad som normalt används för fryst frukt. Om ovanstående påstående om "hundratals kroppar" är sant, skulle det ge trovärdighet åt påståendet att antalet döda i efter valets oroligheter är långt högre än vad som har rapporterats hittills


11. Rapporter om dödsfall på en 18 årig pojke, som hade blivit skjuten under protester och varit i koma har framkommit idag från Shiraz. Den dödade pojken hette Arman Estakhripour. Även om rapporter spreds igår att 14 misstänkta Jondullah medlemmar skulle hängas i Zahedan har 13 av dem hängts idag. Ödet för den återstående Jondollah medlemmen är fortfarande okänd.

12. Det har spridits en rapport på nätet om att en iransk student som heter Taraneh M har blivit grupp våldtagen av Basiji milisen medans hon satt fängslad. Ingen oberoende kan ge bekräftelse vid denna tidpunkt.

13. Det amerikanska utrikesdepartementet har bett om ett omedelbart frisläppande av Kenyan Tajbakhsh, en iransk-amerikansk vetenskapsman som nu suttit fängslad över en vecka.


Media

14. Det har rapporterats att IRIB har utarbetat en "svart lista" med hundratals namn eventuellt så mycket som 1000 namn på politiker, journalister och andra prominenta iranier. De har enligt uppgift lämnat denna förteckning till alla sina TV-kanaler med strikta instruktioner om att aldrig tillåta dessa "svartlistade" personer att visas på någon av de regim drivna stationerna.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar