fredag 17 juli 2009

16 juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från torsdag 16 juli.

Protester / Oroligheter

1. Flera politiska familjer till fångar fortsatte sina protester framför den islamiska domstolen i Teheran för att få sina anhöriga fria.


2. Studenter från många universitet i Iran vägrar att delta i prov i ett sätt att protestera mot valet. Dussintals säkerhetsstyrkor är stationerade i Amir Kabir universitet för att kväva eventuellt ytterligare protester som skulle kunna hållas där.

3. Arbetare i Iran-Barak Bolaget fortsätter sin strejk i protest för valet. Företaget är beläget i Rasht och över 220 människor arbetar där, de flesta av dem kvinnor.

4. I Shiraz under protester den 9 juli, en protester serveras Basijis med iskallt hemgjorda saft. Enligt uppgift, juicen innehöll också starka laxermedel skicka dussintals Basijis tillbaka till sina baracker.

Oppositionen

5. Det har nu bekräftats att Mahdi Karoubi kommer att närvara vid fredagsbönen tillsammans med Mousavi. Tidigare har Etemaade Melli en tidning nära reformisterna, rapporterade att Mohammad Khatami, Mahdi Karoubi, Hashemi Rafsanjani och Nategh Noori kommer inte att delta i Ahmadinejads invigningsceremonin som kommer att hållas den 2 augusti.

6. Mousavi och Karoubi har fortsatt att träffa familjer till demonstranter som sitter fängslade och familjer till människor som dödats i protesterna, Khatami har också besökt familjer till frihetsberövade politiska fångar Nabavi, Hajjarian, Abtahi och Tajzadeh. Det rapporterades också att medlemmar av Baran rådet också hade ett möte med Khatami.

7. I ett skriftligt meddelande som släpptes idag har flera framträdande shiitiska lärda förklarat sitt stöd för Ayatollah Ostadi, fredagen böns Imamen i Qom. Ostadi har meddelat att han inte längre kommer leda fredags böner som en protest.

8. Azam Taloghani, son till Teheran första fredags böneledaren har bett islamiska republikens expertråd att göra mer för att hjälpa människor att få sina rättigheter. Han hävdade att Islamiska republikens politiska system var i fara och att regimen har godtyckligt fängslat och dödat fredliga demonstranter.

9. Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner sa idag att den franska regeringen kommer att erkänna Ahmadinejad som Irans legitima president om de inte skulle göra det skulle det vara oproduktivt. I talet till franska parlamentet, sa han att Frankrike kommer dock att fortsätta att stärka banden och stödja demokratirörelsen i Iran.

10. Irans regering kallade till sig franska ambassadören i Iran och kritiserade den ”oacceptabla” brutaliteten av franska polisen mot demonstranter i Frankrike den 14 juli. Enligt en rapport som publicerades av IRNA, regimens UD kallade Frankrikes människorättssituation beklaglig.


Regimen / Internationellt

11. Mahmoud Ahmadinejad gjorde en resa till Mashhad idag och talade vid Imam Reza mausoleum i staden. Han sa i sitt tal att det senaste valet var den friaste i vår historia. Han fortsatte att kritisera utländsk inskridande i Irans angelägenheter och uppmanade västerländska nationer att be om ursäkt för att de blandat sig i Irans angelägenheter. Han sa också att den iranska nationen har gjort väst besviken genom att rösta på honom och att även om Iran ville förhandla så ville inte västvärlden göra det egentligen.

12. Folkmassan som samlades utanför Imam Reza mausoleumet bestod huvudsakligen av anställda i regimen, säkerhetsstyrkornas personal och personer som hade slussats till Mashhad med bussar från landsbygden. Det har bekräftats antalet mullor som deltog vid talet var extremt låg. Ayatollah Va'ez Tabasi en av de ledande mullorna i Mashhad kom inte ens och mottog Ahmadinejad till staden. Det är värt att nämna att han alltid har mottagit presidenter som kommit till Mashhad efter deras val.

13. Utanför hade omfattande förberedelser gjorts för att säkerställa den förvalda presidentens säkerhet. Dörren av helgedom var stängda genom hela talet. Hans tal kom i en tid då Gholam Reza Aghazadeh, chefen för Irans nukleära program lämnat in sin avskedsansökan igår som sedan snabbt accepteras av regimen. Aghazadeh lett programmet i mer än tio år och är en nära medarbetare till Hashemi Rafsanjani och Hossein Mousavi.


Arresteringar /Frigivna / Dödade

14. Det har rapporterats att prisbelönta iranska fotograf Majid Saeedi har gripits och är i förvar sedan den 11 juli, minst sex andra fotojournalister har arresterats under de senaste veckorna inklusive Satyar Emami som greps på samma dag som Saeedi. En fransk-iranska kameramannen Saeed Mohavedi är bland de arresterade journalister.

15. Fyra av Teherans Universitetsstuderande har också bortförds av okända människor från sina hem. Iranska advokaten Mohammad Ali Dadkhah har också gripits av säkerhetsstyrkor. Vart de hålls är okänt. Det har också bekräftat att tre studenter från Tabriz universitet som försvunnit för en vecka sedan har varit och är fängslade.

16. Saeed Hajjarian hustru och son greps i dag. Hans fru släpptes efter några timmars förhör, men hans son är fortfarande fängslad. Det är värt att nämna att hans son gripits tidigare och hållts i fängelse i flera dagar och senare släppts. Politikern Mohsen Mirdamadi kunde kontakta sin familj idag och berätta för dem att han häktats efter en månad i fängelse.

17. Fyra professorer i Ghazvin universitet har också gripits. Deras namn är Dr Raeesian, Dr Imani, Dr Davish och Dr Fazli. Senare rapporter har angivit att de skulle ha släppts men jag kan inte helt bekräfta detta vid denna tidpunkt.

18. En anställd i franska ambassaden med både iransk och fransk medborgarskap hade arresterats i lördags men släpptes idag av säkerhetsstyrkor. Men hennes dator och några av hennes personliga ägodelar konfiskerades.

19. Rapporter visar att även om Evin fängelset är överfyllt med fångar, placeras fler och fler fångar där. En demonstrant som släpptes nyligen från fängelset sa att han fick höra dagligen att de skulle avrätta honom om ett par dagar.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar