lördag 18 juli 2009

17 Juli

Denna text är en översättning av NiteOwl från twitter.com/iran_translator på Twitter.

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från fredagen den 17 juli.

Protester / Oroligheter

1. Hashemi Rafsanjanis fredagsböns anförande åtföljdes idag av stora protester i hela Teheran och i många andra delar av Iran. Hans predikans sändes inte direkt i den statliga tv kanalen, men en IRIB radiostation sände talet live. Det är värt att nämna att det är första gången efter revolutionen 1979 som fredagsbönen i Teheran inte sänds direkt i statlig tv. (Här är en delvis översatt del av hans tal på engelska)

2. Flera iranska pro-reform politiker var närvarande under fredagbönen dessa inkluderar Mir Hossein Mousavi, Mahdi Karroubi och Abdollah Nouri. Mousavi hustru Zahra Rahnavard och Rafsanjani hustru och två döttrar hade också anslutit sig idag.

3. Karroubi blev överfallen framför Tehrans universitet när han försökte komma in i byggnaden där fredagsbönen hålls (Han anfölls av civilklädda säkerhetsstyrkor). Nouri, en före detta minister i Khatami och Rafsanjani regeringar och en mycket respekterad reformist men han hatas av de konservativa, blev också förolämpad och attackerad av Basiji styrkor när han var på väg mot Tehrans universitet. Förre presidenten Mohammad Khatami deltog inte idag i fredagsbönen. Konservativa politiker höll sig borta i stor utsträckning från fredagsbönen.

4. I sin predikan / tal uppmanade Rafsanjani regimen att frige alla politiska fångar och han bad att alla sidor av den politiska debatten att sitta tillsammans och diskutera problemen som uppstått. Han bad också att regimen och säkerhetsstyrkor att följa lagen när de agerar mot demonstranter. Han ville ha ett slut på mediacensuren och sa att väktarrådet har missat en chans att återupprätta folkets förtroende.

5. Vid Rafsanjani anförande vid Tehrans universitet deltog tusentals människor, många av dem var demonstranter som bar gröna band på huvudet och/eller runt deras handleder. Tusentals människor samlades utanför universitetet medans hundratusentals marscherade i andra områden i Teheran när talet levererades.

6. Protesterande inuti moskén skanderade "Allah o Akbar", "Azadi ... Azadi (Frihet ... Frihet) och slagord mot Ryssland och Kina. Rafsanjani försökte flera gånger att stoppa människor från att ropa slagord men det fortsatte ändå sporadiskt. Det är värt att nämna att det fanns högtalare inne i moskén som skanderade "Död åt Amerika!", men varje gång det hördes svarade demonstranterna med "Död åt Ryssland, Död åt Kina och ner med diktatorn!”

7. Hur många människor som samlats i Teheran är mycket svårt att avgöra. Även om TWITTER källor hävdade att det var upp till fyra miljoner människor ut på gatorna, det verkliga antalet var förmodligen lägre. Från bilder och videofilmer som getts ut och vittnesmål från tillförlitliga TWITTER källor, kan man anta att det var cirka en dryg miljon människor som deltog i protesterna. Jag vill pointera att detta är bara en uppskattning.

6. Den absolut största delen av demonstranterna gick från Teherans universitet till Azadi torget. Gator runt universitetet var fullpackad med demonstranter. Det fanns ett par hundra pro-Ahmadinejad och pro-Khamenei demonstranter också. Många höll plakat med Ahmadinejad och Khamenei bilder. De hade också iscensatt en marsch mot Azadi Square.

7. Tusentals människor samlades runt inrikesministeriet, IRIB (Islamic republic of Iran broadcasting) byggnaden och framför Evin fängelset. Ett stort antal demonstranter var närvarande i Keshavarz Boulevarden, Enghelab torget, Valiasr, Jamhori Blvd, Ferdowsi torget och Quds avenyn och även 16 Azar avenyn. Demonstranter skanderade "Död åt diktatorn" "Var är min röst?" Och liknande slagord.

8. Mobiltelefon nätverken var avstängda i de flesta delar av centrala Teheran och i områden där demonstranter hade samlats på annat håll. IRIB fotografer och kameramän filmade enskilda demonstranter från höghus. Uppdraget var svårt för dem eftersom det protesterades i alla delar av Teheran, inte bara i centrum av staden.

9. Basijis och andra säkerhetsstyrkorbrutaliserade demonstranter idag igen. Minst två personer sköts och en flicka blev enligt uppgifter dödad under protesterna. Basijis använde batonger för att slå människor och även denna gång skonades inte små barn och kvinnor. Många kvinnor har enligt rapporter huggits med kniv av Basiji styrkor klädda som kvinnor. Flera moskéer runt om i staden var packad med Basijis som väntade på att få komma ut och bemöta demonstranterna.

10. Kraftiga sammanstötningar rapporterades från IRIB byggnaden, Jame Jam gatan, Keshavarz Blvd, Amirabad gatan, teherans universitets studenthem, Ferdowsi torget, Jomhoori gatan, Azadi gatan och nästan alla andra delar av centrala Teheran samt framför Tehran universitet där sammandrabbningar var de värsta. Skottlossningar hördes från många håll i staden, särskilt Azadi torget. Basijis angrep även personer som hade kommit för att be.

11. Mer än ett hundra personer greps i Teheran idag, en stor majoritet av dem blev arresterade i centrala delen av staden. Tårgas användes i stor utsträckning i många delar av staden av Basijis och andra säkerhetsstyrkor. Det fanns också rapporter om att många Basijis hade elchockspistoler och använde dem på många av de protesterande. Militär helikoptrar flög runt över staden hela dagen. Många butiksägare och boende i närheten av demonstrationerna öppnade sina dörrar för protesterande så att de kunde söka skydd ifrån säkerhetsstyrkorna. Bilar som körde förbi demonstranter tutade för att visa stöd för demonstranterna. Protesterna fortsatte tills midnatt.

12. Idag fanns också rapporter om protester i Karaj, Ghazvin, Mashhad och Tabriz. I Mashhad hade tusentals människor demonstrerat på gatorna med gröna skyltar. Det har delvis bekräftat att Basijis använt tårgas för att skingra demonstranter i Mashhad och många människor skadades. En liten demonstration hölls i Qom också.

13. Under Ahmadinejads tal i Mashhad igår har det nu bekräftats att många människor ropade Allah o Akbar och många människor bar gröna armbindlar och Pannband.


Oppositionen

14. Deltagande Fronten ett politiskt parti gav idag ut ett uttalande. De tackade The Sea of Green för demonstrationerna under fredagen. I uttalandet sades det också att de personer som ansvarar för statskuppen mot folkets vilja skulle förlora kampen mot folket.

15. Rapporter visar att Mohammad Khatami och Abdullah Nouri höll ett möte i tisdags förra veckan för att diskutera den rådande situationen i landet. Det rapporteras att Nouri har anslutit sig till motståndet mot valet efter uppmaningar från Khatami.


Regimen / Internationellt

16.Islamiska republiken utsedda president Mahmoud Ahmadinejad har utsett flera medlemmar av sin regering, men en fullständig förteckning över regerings ledamöterna kommer att publiceras efter hans installation. Bland dem är Asfandyar Rahim Mashaie som har utnämnts till vice president.


17. Iran underrättelse minister, Gholamhosein Ejaie hävdade idag att Israel som är en av fienderna till den islamiska republiken hade ansvar för mycket av oordningen i Iran. Ejaie sa också att den israeliska regeringen hade planerat att mörda Ahmadinejad under valet.


Arresteringar / Frigivanden / Dödade

18. Nya rapporter visar att minst 36 tjänstemän från den iranska armén har arresterats för att delta i kamyl böner för fångar och martyrer i protesterna. De greps i Rey en stad nära Teheran om anklagas för att hålla hemliga möten och för planering av sabotage.

19. Shadi Sadr en iransk advokat, feminist och journalist blev misshandlad och greps när hon var på väg till fredagsbönen idag i Teheran. Senare söktes hennes hus grundligt av säkerhetsstyrkor. Vart hon hålls är okänd vid denna tidpunkt. Roshanak Siyasi en annan feminist och reformist aktivist greps igår. Andra gripna från de senaste dagarna är Ahmad Madadi, Raoof Taheri och Reza Abbasi från Zanjan.

20. En rådgivare till Mousavi har meddelat att den kommitté som bildas av reformisterna för att följa upp de gripnas fall kommer att starta sin verksamhet från och med lördag. Familjer av fångar kan kontakta deras kontor på detta telefonnummer: 00982177637696

21. Jag kan nu bekräfta gruppvåldtäkten och mordet på Taraneh Mousavi(hon är inte släkt med Mir Hussein Mousavi). Hon var student och aktivist som greps av Basijis för några dagar sedan. Hon blev våldtagen upprepade gånger och hennes förkolnade kropp hittades i Ghazvin för två dagar sedan. En annan fånge uppges ha avlidit den 9 juli. Dennes dödsorsak kan inte fastställas vid denna tidpunkt.

Media

22. IRIB censurerade mycket av Rafsanjani pro-reform förmaningar och istället fokuserar all sin uppmärksamhet på hans ord om enighet i sin sändning av hans tal. Fars News hävdade att människor visslade och klappade medan Rafsanjani gav sin predikan. IRIB glömde också att nämna att människor ropade slagord mot Kina, Ryssland och regimen.


* En hel del frågor om Bernard Kouchner uttalande om att Frankrike skulle erkänna Ahmadinejad igår besvarades av en franska medborgare som gett oss en värdefull analys av vad som egentligen hände: Vad Bernard Kouchner VERKLIGEN sa om Iran (på engelska)

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar