fredag 7 augusti 2009

4-5 Augusti

Dessa är de viktiga händelser som jag kan bekräfta från tisdagen den 4 augusti vissa nyheter är ifrån den 5 augusti.

Protest / Oroligheter

1. En protest är planerad till idag den 6 augusti på Vanak torget och Valiasr torget. Den ska vara igång när denna brief är publicerad. Protester planeras också för Mashhad på Malikabard Blvd och i andra städer. Bekräftelser för andra städer än Mashhad och Teheran har inte mottagits.


5 augusti

2. Mass protester hölls i Teheran den 5 augusti. Den viktigaste platsen var Baharestan torget nära parlamentet, 1500 till 2000 människor samlades och skanderade mot regimen. Tusentals samlades på andra platser i staden, främst Bazaaren, Vanak torget, Mirdamad, Yosufabad och Sa'aie Park. Baharestan var en viktig plats för både regimen och de protesterande eftersom det är där Ahmadinejad tog president eden ,tusentals demonstranter marscherar på gatorna runt baharestan. Delvis bekräftade rapporter tyder på att basaren var nästan förlamad av mängden demonstranter.


3. Tusentals säkerhetsstyrkorna var ute effektivt blockera parlamentet utifrån tillgång. Det har bekräftats att Ahmadinejad flög in med helikopter för att undvika de protesterande. Helikoptrar flög ovanför i många delar av centrala Teheran. Säkerhetsstyrkorna var så många att de var fler än demonstranterna i vissa områden.


4. Protesterande blev återigen svårt misshandlad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i många delar av staden. Delvis bekräftade rapporter angav också att tårgas användes för att skingra demonstranter på vissa platser. Tunnelbanestationer, däribland en nära Baharestan, stängdes av för att hindra demonstranterna från att nå i centrala Teheran.


5. Minst 20 personer greps enligt bekräftade källor. Dussintals mer har gripits enligt uppgift men bekräftelse av detta har inte inkommit. Det var dock bekräftat att en skola nära Baharestan omvandlades till en tillfällig anläggning för arresterade demonstranter, tills de kan flyttas till olika fängelser på andra håll. Enligt uppgift har antalet personer som arresterats varit många.


6. Fångars familjer hade samlats framför Evin-fängelset idag.


7. Mobilnätverket var avstängt i hela centrala Teheran, än en gång.


8. Det fanns också rapporter om en mindre demonstration i staden Sari.Opposition


4 augusti

9. Ayatollah Montazeri släppt ett uttalande som fördömer regimens framtvingade erkännanden från fångar och kallade dem olagligt och en stor synd.


10. Karroubi släppt ett uttalande säger att både han och Mousavi skulle fortsätta sin protest över valfusket.


5 augusti

11. Mousavi, Rahnavard, Mirdamadi, Nabavi och Ramezanzadeh's Facebook konton attackerades i dag och var oåtkomlig vid tidpunkten för skrivandet av denna korta.

12. Mousavi uppgav idag att regeringen trodde att det skulle kunna dämpa människors krav genom att gripa reformistiska ledare och kalla dem ledarna för en "sammetsrevolutionen" men demonstranterna har visat att människors krav inte var knutet till individer. Han sa att arresteringarna inte kommer att stoppa den politiska rörelse.


13. IIPF släppt ett uttalande idag och sa att regeringen är olaglig. De hävdade också att regeringen inte längre var trogen till konstitutionen och inte var demokratiskt.


14. Ayatollah Sane'ie och Ayatollah Zanjani anslöt sig till Ayatollah Montazeri genom att kalla regimens bekännelse program olagligt och en stor synd. Sane'ie gick så långt som att säga att de som tvingar fångar att erkänna skulle snart se resultatet av deras FÖRRÄDISK åtgärder.

15. Ayatollah Moaghegh-Damad skickat ett brev till Iransrätts chef,Shahrodi och kritiserat honom hårt för hans beteende. Utdrag ur hans uttalande finns här: Legal Scholar Blasts Judiciary Chief – Tehran Bureau


16. Det är oklart om Hashemi Rafsanjani kommer att vara ledanre för fredags bönen i Teheran den här veckan, trots att det är hans tur att göra det.


Frihetsberövad / Frigivna / Dödade


4 augusti
17. Mir Hamid Hassanzadeh ägare till Ghalam, en webbplats som har fått ett rykte som Mousavi halvofficiell sida på nätet har gripits och hans dator tillsammans med annan utrustning konfiskerades. Hassanzadeh var också chef för Mousavi kampanjs media program.


18 Khomeinis barnbarn uppmanade regeringen att avslöja namnen på fångarna, så deras frigivande skulle kunna uppnås genom juridisk väg av deras familjer. Hela storyn: Khomeini’s granddaughter speaks out – Tehran Bureau

19 Hoshang Baba'ie, juridisk rådgivare för Tajzadeh, Nabavi och Mirdamadi, berättade ILNA att han inte skulle delta i domstol på lördagen eftersom rättegången var olagligt.


5 augusti

20. Chockerande nyheten om Alireza, en 12 årig pojke som dödades i Beheste Zahra begravningsplatsen, förra torsdagen har nu bekräftats. Han hade varit där tillsammans med hans far till sorg för Neda med andra demonstranter på begravningsplatsen. Han dödades av säkerhetsstyrkorna efter att ha blivit träffad i huvudet med en batong. Hans kropp återlämnades till hans familj fyra dagar efter att han blev dödad. (Jag har undanhållit publiceringen av hans död eftersom jag ville ha full bekräftelse på detta mycket allvarliga händelse) Det finns rapporter om en parlamentarisk utredning av omständigheterna kring hans död.


21. Kroppen av en namnlös demonstrant har återvänt till sin familj, 20 dagar efter hans försvinnande. Hans hjärta och njurar saknades och stygn kan ses på hans buk. Han kropp var svårt blåslagen och han saknade naglar på sina fingrar.


22. Mahdi Yazdani Khorram, en redaktör på Etemaade Melli tidningen, har gripits. Reza Nourbakhsh chefredaktör för Farhikhtegan tidningen som också grepits, hans utrustning har konfiskerats och hans kontor sökts grundligt. Fereydoon Amozadeh chefredaktören för Chilcheragh Weekly greps.


23. Ali Vaghefi, chefen för Mousavi studentkampanji Teheran, släpptes mot borgen. Dessutom släpptes också Mehadi Hashemi hustru.


24. Den andra sessionen av reformisternas ”rättegång” i Teheran har flyttats till lördag.


25. Kontoret till föreningen av iranska Journalister har förseglats av representanter för rättsväsendet. Kontoret har förseglats på order av Mortazavi. Föreningen skulle hålla ett möte på fredagen.


Regimen / Internationellt


4 august

26. Irans nationella säkerhetsråd har meddelat att de personer som ansvarar för Kahrizak fängelset skulle få sparken och åtalas, om utredningen om Kahrizak skulle visa tjänstefel.

27. I ett öppet brev har 44 Nobelpristagare fördömt kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran.


5 augusti

28. Ahmadinejads invigningsceremonin hölls i Irans parlament med avsaknad av framstående reformister och Khamenei. Shahroudi, chefen för islamiska republikens rättsväsende var den mest seniora regim tjänstemannen som närvarade. Flera ambassader skickade tjänstemän istället för ambassadörer att närvara vid ceremonin. (Namnen på dessa ambassader kommer att släppas så snart jag har bekräftelse. Räkna med det!) Vissa länder skickade inga representanter alls.


29. Andra personer som närvarand var, Mohmmadi Golpaygani, Samara Hashemi, Sardar Jafari, Rahim Masha'ie och Mohseni Ejaie. Frånvarande var alla reformvänliga direkt knutna till den gröna rörelsen, Ayatollah Yazdi, Ahmad Khatami både stark Ahmadinejad supportrar, Ali Akbar Nategh Noori, tidigare talman i parlamentet, Mohsen Reza'ie en konservativ och en kandidat i valet till president och Mohammad Baqer Ghalibaf, Teherans borgmästare. Även om regimen hade bjudit in över 250 personer utöver de ordinarie parlamentarikerna var många platser tomma. Utländska medier var utestängda från evenemanget.


30. Dussintals reformvänliga ledamöter gick ut när Ahmadinejad inledde sitt tal. Ahmadinejad sade inte ett ord om protesterna och bara fortsatte att kalla sitt "val" historiskt.


31. Hittills har regeringarna i Frankrike, Storbritannien, USA och Belgien har avböjt att gratulera Ahmadinejad för hans historiska "val" som Irans president. I ett separat uttalande från EU talesman Amadeu Altafaj, gjorde han klart att EU inte kommer att skicka ett brev och gratulera Ahamadinejad.


32. Den norska regeringen kallade till sig Islamiska republikens charged'affaires för att protestera mot brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av oppositionspolitiker.


Diverse


33. Den första omgången av Irans Premier League kommer att hållas utan åskådare på fredagen av rädsla för Green Movement deltagande.

Läs här om du vill hjälpa iranska folket i sin frihetskamp!

A.Du kan förmedla länkar och låta fler människor känna till vad som händer i Iran.

B.Regimen i Iran ökar fortfarande Internet filtrering i ett försök att tysta folket. Anonym info visar att många i Iran söker proxy och Tor information i Iran. Vänligen donera din bandbredd för att få ner Iran Curtain. Här finns länkar om hur man kan hjälpa och få hjälp med detta

Engelska:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: ?????? Tor


Hjälp oss skapa mer broar på Tor här: Gonzo Times Torrents List (82 videor)

Vill du läsa The Green Breif på ett annat språk?

Engelska och andra språk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar